"Magyarország már a lefolyóban van" - a magyarokon röhög a Dow Jones újságírója

2011.11.16. 17:35

Lényegében leírta a válságba került Magyarországot a Dow Jones egyik vezető szerkesztője az amerikai gazdasági hírszolgáltató egy kedden publikált videójában. A hírügynökség munkatársa nem érti, miért nem szólt senki a magyaroknak, hogy devizaalapú jelzáloghitelt nem szabad felvenni.

"Egyes eurózónán kívüli országok is egyre inkább nyomás alá kerülnek, elsősorban Magyarország, ahol a befektetők kivonulása miatt súlyos következmények körvonalazódnak" - így vezette fel Nick Hastings, a Dow Jones devizapiaci szerkesztője a hírügynökségnek azt az anyagát, amelyben két régiós tudósítóval Magyarország helyzetét boncolgatta.

Hastingsnek arra a kérdésére, hogy mitől sebezhető Magyarország, az egyik tudósító, Clare Connaghan azt válaszolta, azért, mert nagyon sok a devizaalapú jelzáloghitel, és az összes jelzáloghitel kétharmadát az utóbbi időben különösen sokat erősödő svájci frankban vették fel.

Hastings itt értetlenkedve elnevette magát, mondván, "mindenki azt mondja, hogy ilyet nem szabad csinálni, jelzáloghitelt csak saját devizában szabad fölvenni". Azt is hozzátette, "valakinek szólnia kellett volna a magyaroknak, hogy amit tesznek, az nem a legokosabb dolog".

A másik tudósító, Geoffrey Smith magyarázatképpen megjegyezte, a frank- és forintalapú hitelek kamatszintjében hatalmas volt a különbség. Úgy vélte, bár a magyar kormány próbálja kezelni a problémát, nincs nagy mozgástere, mert az előző kormányok ötvenről nyolcvan százalékra vitték fel a GDP-arányos államadósságot. "Magyarországnak most elég nacionalista kormánya van, mely tavaly elküldte az IMF-et, így az országnak nincs már olyan védőhálója, mint például Romániának" - mondta Smith.

Hastings itt ismét elnevette magát, majd azzal fűzte tovább a beszélgetést: "Szóval Magyarország megy lefelé a lefolyón, sajnos láttunk már ilyet más országok esetében - de hogyan hat mindez az eurózónára?" Miután Smith megemlítette, hogy az osztrák bankok nagy magyarországi kitettsége miatt a probléma akár Ausztria elsőrendű minősítését is veszélyeztetheti, Hastings egy vicces megjegyzést tett "az Osztrák-Magyar Monarchia utáni másnaposságról", mire Smith azzal reagált: [a Monarchiának] "fel sem lett volna szabad bomlania".

A Dow Jones videója Magyarországról:

KAPCSOLÓDÓ CIKK