Matolcsy: Spekuláció folyik Magyarország ellen

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részt vesz a tizenegy vezető közgazdász és a kormányfő egyeztetésén a Miniszterelnökségen
Vágólapra másolva!
Az IMF-fel decemberben kezdődnek meg a tárgyalások, Magyarország várhatóan az elővigyázatossági hitelkeretért fog folyamodni - derült ki Matolcsy György sajtótájékoztatóján péntek este, miután közgazdászokkal egyeztetett.
Vágólapra másolva!

Fél és egy százalék közötti gazdasági növekedést vár a kormány 2012-ben Magyarországon - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek este a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Matolcsy úgy fogalmazott, hogy félszázalékos növekedésig "golyóálló a költségvetés". A kormány a költségvetés benyújtásakor még másfél százalékos növekedést várt, de Matolcsy akkor még kétszázalékos növekedésben bízott.

Matolcsy György az után állt ki az újságírók elé, hogy Orbán Viktorral közösen találkozott 11 közgazdásszal, akikkel már szeptemberben is egyeztettek. A találkozó előtt a Moody's hitelminősítő csütörtök késő este bejelentette, hogy a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában sorolja Magyarországot.

"Nem volt indokolt a leminősítés"

A Moody's leminősítésére reagálva Matolcsy azt mondta, hogy a lépés nem volt indokolt. A miniszter arról is beszélt, hogy "spekulációs támadás folyik Magyarország ellen". Igaz, elmondása szerint, az egyeztetésen részt vevő közgazdászok közül volt, aki ebben nem volt biztos. Ő azonban úgy látja, "mintha hadműveletek folynának Magyarország ellen".

A miniszter elmondta, hogy decemberben kezdődnek meg az IMF-fel a tárgyalások, és a Valutaalap képviselői várhatóan kétszer eljönnek Budapestre. Kitért arra is, hogy az IMF által nyújtott lehetőségek közül a "rugalmas hitelvonalat szeretnék megkapni, de úgy tűnik, hogy azt nem tudjuk megcélozni". Magyarország ezért az elővigyázatossági hitelkeretért folyamodik majd, de abból a kormány nem kíván hitelt lehívni. Meg akarjuk mutatni, hogy "nekünk van ilyen" - fogalmazott Matolcsy. A kormány a múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy az IMF-hez fordul "egy új típusú megállapodás" megkötése érdekében.

A közgazdászok a miniszter elmondása szerint azt tanácsoltak a kormánynak, hogy működjön együtt a Nemzetközi Valutaalappal és a Bankszövetséggel. Elmondta, hogy négy területen kívánnak együttműködni a Bankszövetséggel. Ilyen a devizahitelezés, az otthonteremtés, az állampapír-finanszírozás és "az egyéb banki pénzügyi források".

Most kell csak igazán az IMF

Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint a leminősítés miatt egyre inkább szükség van az IMF nyújtotta védelemre, elsőként azonban a jegybank léphet egy kamatemeléssel. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jövő hét kedden tart kamatdöntő ülést, a piac egybehangzóan emelést vár, a mértékében azonban eltérőek a vélemények.

A hír után az euróárfolyam 317 forint fölé emelkedett, az ország csődkockázati felára szintén megközelítette a csúcsot. Jelentősen emelkedtek az állampapír-piaci hozamok is. A piac gyakorlatilag lefagyott, csak a tőzsdén zajlik kisebb mértékű kereskedés. Az Államadósság Kezelő Központ péntek délután közölte a kereskedési adatokat, amelyek szerint drasztikusan emelkedtek a hozamok, azaz jelentősen esett az adósságlevelek árfolyama. (Az állampapírok sajátossága, hogy a hozamemelkedéssel csökken az árfolyam. A befektetők a megemelkedett kockázatok miatt csak magasabb hozam mellett hajlandók finanszírozni az országot.)