Simor: Égető szükség van az IMF-re

Vágólapra másolva!
A jegybankelnök szerint égető szükség van az IMF-fel való megállapodásra, a keddi kamatemelés pedig segíti a stabilitást, amely befektetői bizalom egyik fontos pillére.
Vágólapra másolva!

Az adósságcsökkentés a befektetői bizalom nélkül nem megy - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a GKI Gazdaságkutató Zrt. Újratervezés című csütörtöki konferenciáján.

A jegybankelnök szerint keddi 50 bázispontos jegybanki kamatemelés segít abban, hogy a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötendő megállapodásig, amelyre az országnak égető szüksége van, stabilizálja a pénzpiacokat, mert a stabilitás a befektetői bizalom egyik fontos pillére is.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 0,5 százalékponttal, 6,5 százalékra emelte az alapkamatot, ezt a jegybank döntéshozó testülete azzal magyarázta, hogy romlott Magyarország kockázati megítélése, az inflációs cél veszélybe került, bizonytalanok gazdasági kilátások és a forint is gyengült. Simor akkor utalt arra, ha az inflációs kilátások és a kockázati megítélés tartósan kedvezőtlen marad, a következő hónapokban további kamatemelésekre kerülhet sor.