Három öngyilkosság alig kétszáz kilakoltatáson

Vágólapra másolva!
Idén eddig négyszer kíséreltek meg öngyilkosságot kilakoltatás miatt, ezek közül három halállal végződött - olvasható a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közleményében.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévében is emelkedett Magyarországon a végrehajtások száma: az első negyedévhez képest 15 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 5 százalkos az emelkedés - írja a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara sajtóközleménye. A korábban napvilágot látott több ezres, százezres számokkal ellentétben azonban 2011-ben az ingatlan árveréseket követő kilakoltatások száma 200 alatt maradt.

A kamara statisztikái alapján az érintett időszakban 14 százalékka több ügy érkezett hozzájuk, mint a tavalyi év azonos időszakában. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is "kis követelés", ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt. Ezek többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás. 2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal hajtottak végre sikeres ingatlanárverést, ezek nagyjából fele volt lakóingatlan volt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közleményében cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-i téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. Szintén cáfolja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentését arról, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. Idén eddig négyszer kíséreltek meg öngyilkosságot kilakoltatás miatt, ezek közül három halállal végződött.