Matolcsy minisztériumára panaszkodik az Európai Központi Bank

Vágólapra másolva!
Nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben betartaná a konzultációs lehetőségét, valamint újabb egyeztetést és pontosítást kér a jegybanktörvényről szóló javaslatról az Európai Központi Bank. A törvénytervezetről csütörtökön megküldött vélemény aggályosnak tartja a Monetáris Tanács bővítését és a politikai befolyás látszatának elkerülésére figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtök reggel hozta nyilvánosságra a kormány parlamenthez benyújtott új jegybanktörvényről szóló véleményét. "Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben megfelelően tiszteletben tartaná az EKB-vel szembeni konzultációs kötelezettségét" - áll többek között a véleményben.

Az EKB szerint a jegybanki törvény gyakori módosítása nem egyeztethető össze a jogbiztonság elvével. Hozzáteszi azt is, hogy a Monetáris Tanács tagjainak jelölési eljárása, illetve az MNB döntéshozó testületeinek fizetési rendszere a közelmúltban többször módosult, anélkül, hogy ezekkel a testületekkel konzultáltak volna vagy figyelmet fordítottak volna az MNB működési szükségleteire vagy az éppen uralkodó gazdasági környezetre.

A bank arra is felhívja a figyelmet, hogy az uniós szabályok alapján egyeztetni kell a Magyar Nemzeti Bankkal, mielőtt a dolgozóinak a fizetését módosítja a parlament, ez ugyanis a jegybank függetlenségének része.

Új konzultációt és pontosítást kérnek

Az EKB értesülései szerint a törvényjavaslat kormány elé terjesztett változata lényeges módosításokat tartalmaz az EKB-hoz benyújtott változathoz képest, különösen a makroprudenciális és a javadalmazási szakpolitikai kérdések terén. Az EKB megerősíti azon álláspontját, miszerint újra konzultációt kell vele folytatni.

Az EKB elvárja a konzultáló hatóságtól azt, hogy a lehető leghamarabb küldje meg számára a módosított jogszabálytervezetet annak érdekében, hogy a vélemény a legújabb szövegezésen alapulhasson.

Az EKB pontosítást kér arról, hogy a törvényjavaslat hogyan érinti-e az MNB képességét az EKB tőkéjéhez való hozzájárulásról. A tervezet ugyanis megtiltja, hogy az MNB bármely belföldi vagy külföldi szervezetben részesedést szerezzen.

Aggályos a Monetáris Tanács bővítése

A Monetáris Tanács tagjainak bővítése az EKB szerint aggályokat kelt, mert véleménye szerint ez felhasználható lehet a döntéshozatal befolyásolásához a központi banki függetlenség kárára.

A döntéshozatali folyamat zökkenőmentes átvételének és az MNB zavartalan működésének biztosítása érdekében az EKB üdvözölné az azzal kapcsolatos módosítások oly módon való végrehajtását, amely biztosítaná a döntéshozatal zökkenőmentes átadását a Monetáris Tanács részére. Egy átmeneti időszak bevezetése megfelelő lenne erre a célra - fogalmazza meg az EKB.

Az EKB szerint nem egyértelmű a törvényjavaslatban szereplő kötelezettség, amely szerint az igazgatóság üléseinek napirendjét meg kell küldeni a kormánynak. "A kormány képviselője szavazati jog nélkül a Monetáris Tanács, és nem az igazgatóság ülésein vesz részt" - szögezi le az EKB, de szerinte ezt a kötelezettséget egyértelművé kell tenni. Az EKB szerint meg kell előzni azt a benyomást, hogy a kormány aktívan részt vesz az igazgatóság döntéshozó tevékenységében.

Az MNB munkavállalóinak javadalmazásával kapcsolatban az EKB megállapítja, hogy a magyar hatóságoknak kötelességük annak biztosítása, hogy a fizetésekről az MNB-vel szoros együttműködésben szülessen döntés, és ehhez figyelembe kell venni az MNB véleményét is.
A közelmúltbeli módosításokat e nélkül hajtották végre az MNB-ben - teszi hozzá a Mario Draghi, EKB elnök nevével fémjelzett dokumentum.