Berágott a kormányra, és idő előtt elutazott az IMF

Orbán Viktor, Matolcsy György, besöpörtheti a maradék nyudíjvagyont a kormány
Vágólapra másolva!
A jegybanktörvény miatt nézeteltérés alakult ki a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Bizottság képviselői között, ami miatt már az előtt hazautazott az IMF és Brüsszel küldöttsége, hogy az érdemi tárgyalások megkezdődtek volna a Magyarország által igényelt pénzügyi segítségről. Kifejezetten az uniós biztos személyes döntése volt a megbeszélések megszakítása. A kormányszóvivő úgy értelmezi a helyzetet, hogy a tárgyalások lezajlottak.
Vágólapra másolva!

A tervezett időpontnál korábban elhagyta az országot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációja, mert több ponton éles nézeteltérése támadt a kormánnyal - erősítette meg az [origo] több forrásból származó információját egy kormányzati tisztviselő. Péntek délelőtt rendkívüli frakcióülést rendeltek el emiatt a kormánypártoknál.

Heintz Tamás fideszes képviselő az mondta az [origo]-nak, hogy a parlament plenáris ülése után kezdődik majd a Fidesz rendkívüli frakcióülése. Az IMF távozásáról szóló hírt nem kívánta kommentálni, mint fogalmazott,"csacskaság lenne" beszélni egy most zajló folyamatról. Információink szerint a kormánypárti frakciók egy óra után nem sokkal ülnek össze.

Miért utaztak el?

Információink szerint több ponton ütköztek a kormány, az IMF és az Európai Bizottság küldöttségének elképzelései. A jegybank függetlenségét csorbító jegybanktörvény, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer végleges felszámolását előrevetítő lépések miatt alakult ki konfliktus. A kormány, illetve a kormánypárti képviselők rontottak azzal a helyzeten, hogy ma a parlamentben keresztülvitték azt a tervüket, hogy a jegybanktörvényt sürgősséggel tárgyalják meg és fogadják is el.

A tárgyalások megszakadását megerősítette Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője az MTI-nek. Amadeu Altafaj Tardio elmondta, hogy a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal és továbbra is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy döntsenek a további lépésekről - közölte az IMF. Az IMF szóvivője arról tájékoztatott: az előkészületi tárgyalásokat azért szakította meg a brüsszeli-washingtoni tárgyalódelegáció, mert az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályai ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására.

A kormánypárt helyzetértékeléséről, a továbbiakról Lázár János frakcióvezető, valamint Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős miniszter beszélt.

Feltehetően az is rontott a helyzeten, hogy a kormány még az előtt le akart zárni több fontos ügyet, hogy januárban elkezdte volna a hivatalos tárgyalásokat a valutaalap és az EU képviselőivel. (Ilyen például az a javaslat, amely lehetővé tenné, hogy bármikor össze lehessen vonni a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet, de az indítvány elfogadásával lényegében Simor András jegybankelnök lefokozását jelentené. A nyugdíjpénztári tagdíjat megszüntető jogszabályt is az év vége előtt elfogadhatja a parlament.)

Az IMF és az EU képviselői úgy érezhették, hogy amíg ezekben az ügyekben nem lesz nyitott az észrevételeikre a kormány, addig felesleges itt maradniuk. Az eredeti menetrend szerint pénteken még lett volna egyeztetés a kormányzat és a két szervezet között, de ilyen helyzetben nem látták értelmét a megbeszéléseknek a nemzetközi szervezetek küldöttségei.

A forint a hír megjelenése után gyengülni kezdett, percek alatt 3 forinttal drágult az euró.

Orbán: Az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjúban hosszan beszélt a kormány és az IMF viszonyáról. A kormányfő a valutaalapot úgy állította be, mint Magyarország bankját, amelynek az a feladata, hogy hitelt nyújtson, ha arra az országnak szüksége van. "Az IMF-fel nem Magyarország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni, hiszen az IMF az egy bank, egy olyan bankként működő szervezet, aminek az a dolga, hogy azoknak az országoknak, amelyek tagjai ennek a banknak, szükség esetén hitelt, biztosítékot, garanciát nyújtson" - mondta. "Mi most azt kérjük, hogy kössenek velünk egy biztosítást - ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk" - jelentette ki péntek reggel Orbán.

A miniszterelnöktől az interjúban megkérdezték, hogy szerinte mit fog szólni az IMF a magán-nyugdíjpénztári pénzek elvonásához és a jövedéki adóemeléshez. Erre Orbán azt mondta, hogy "az IMF-delegációval még semmilyen tárgyalást nem folytattunk, és ha majd a hivatalos tárgyalások megkezdődnek, akkor elmondják, hogy nekik milyen szempontjaik vannak". A miniszterelnök hozzátette: a Magyar Bankszövetség és a kormány közötti, a végtörlesztésről szóló megállapodásnál sem vették figyelembe, hogy az szúrja-e az IMF szemét. "Az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen. Ez egy ország, úgy hívják, hogy Magyarország, és mi erről a kérdésről senkivel sem terveztük, hogy tárgyalunk" - mondta.


Igazából nem is szakadtak meg a tárgyalások a kormányszóvivő szerint

A kormányszóvivő szerint csupán informális tárgyalások folytak Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság között. Ezek a tárgyalások lezajlottak - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI kérdésére. A tájékoztatás szerint a formális tárgyalások januárban kezdődnek.

Egyszer már faképnél hagyták a kormányt

A Nemzetgazdasági Minisztérium november közepén jelentette be, hogy a nehezedő gazdasági környezet miatt az IMF-hez fordul. Ez látványos váltás volt a kormány politikájában, mivel a kabinet több tagja mereven elzárkózott a kormányváltás óta az együttműködéstől.

A pénteken kialakult helyzet kísértetiesen hasonlít a 2010 júliusira. Akkor is több gazdaságpolitikai intézkedés miatt hagyták el Magyarországot az IMF és az EU képviselői (a bankadó mértékét és a válságadókat is kifogásolták, amelyek sérthetik az uniós jogot, azt is nehezményezték, hogy a parlamenti tárgyalást már nem engedte befolyásolni a kormány). Akkor a látogatás hivatalos vége előtt egy nappal utaztak haza.