Orbán: Visszatérhetnek az állami rendszerbe a magán-nyugdíjpénztári tagok

Orbán Viktor miniszterelnök, Orbán totprog
Vágólapra másolva!
Lehetőséget fog biztosítani a kormány a magánnyugdíjpénztáraknál maradt embereknek arra, hogy visszatérjenek az állami rendszerbe - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint ugyanis a jövőben mindenki köteles lesz az állami nyugdíjalapba fizetni a nyugdíjjárulékát, noha több mint 100 ezer ember eddig magánpénztárba fizette azt.
Vágólapra másolva!

"Örömmel fogadjuk őket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel arra a kérdésre, hogy visszatérhetnek-e az állami nyugdíjrendszerbe azok az emberek, akik eddig kitartottak a magán-nyugdíjpénztári tagságuk mellett. Egy törvényjavaslat szerint ugyanis a jövőben a nyugdíjjárulék kizárólag az állami Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg, így a magánnyugdíjpénztáraknál maradt emberek nyugdíjjáruléka is az államhoz kerül.

Orbán a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában azt mondta, hogy most fejeződik be a nyugdíjrendszer teljes átalakítása. "Amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet majd máshová" - mondta, arra utalva, hogy a 10 százalékos nyugdíjjárulékot ettől kezdve senki nem fizetheti magánpénztáraknak. "És ez most már mindig így lesz" - tette hozzá.

Orbán szerint a lépéssel a nyugdíjrendszer teljes átalakítása ezzel befejeződik. "Lényegében a magánnyugdíjrendszer önkéntessé válik, ha valaki az államnak fizetendő nyugdíjjárulékon túl akar még nyugdíj-megtakarításra félretenni, akkor ezt magánnyugdíjpénztárakban megteheti - magyarázta. Hozzátette, hogy a nyugdíjreformot azért tartotta fontosnak, mert "a megszorításokat mindenképpen el akarta kerülni", és ezért "onnan kell forrásokat begyűjteni, ahol nem fáj az embereknek".

A fideszes többségű költségvetési bizottság csütörtökön nyújtott be olyan módosító javaslatot, amely szerint "természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg" (a javaslat itt érhető el pdf formátumban), vagyis minden adófizető állampolgár az állami alapba fizet be. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint - ezzel 48 milliárd forint maradna a költségvetésben jövőre.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely megszüntette a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot: aki magán-nyugdíjpénztári tag akart maradni, annak szándékáról személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kellett nyilatkoznia 2011. január 31-éig. A határidő leteltével 102 ezer tag mondott nemet az állami nyugdíjrendszerre, azaz ennyi taggal folytatták a működést a magánkasszák. Ők elvileg jelenleg nem léphetnek vissza az állami rendszerbe, noha a befizetéseik a jövőben oda folynak majd be: Orbán pénteki nyilatkozata szerint azonban lehetőséget fognak nekik adni a visszalépésre.

Nem érdekli az IMF véleménye

Orbán az interjúban beszélt a kormány és a Magyar Bankszövetség közötti megállapodásról is, amelyben újabb adósmentő intézkedéseket írtak alá csütörtökön (ennek tartalmáról itt olvashat részleteket). Orbán azt mondta, hogy a devizahitelesek ügye "óriási probléma, modern kori istencsapása volt, és 1 millió család sorsát érintette a megállapodás. A kormányfő szerint "olyan problémát oldottak meg, amit korábban mindenki megoldhatatlannak tartott", amiért "nagy elismerés illeti Matolcsy miniszter urat". Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a devizahitelek körüli problémából le kell vonni a tanulságot, és azt kérte, hogy minden magyar állampolgár "jól gondolja meg", hogy még egyszer belelép-e egy ilyen hitelkonstrukcióba.

Orbán azt állította, hogy a megállapodás során nem volt szempont, hogy az árfolyamrögzítéshez és a végtörlesztéshez mit szól az IMF, "az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen". A kormányfő szerint az IMF-fel még semmilyen tárgyalást nem folytattak, de a jövőben sem a magyar gazdaságpolitikáról akarnak tárgyalni, hanem a kapható hitelekről. "Mi úgy tekintünk az IMF-re, mint ha a saját bankunkkal tárgyalnánk" - fogalmazott.

Orbán szóba hozta a költségvetés módosítását is: a kérdésre, hogy a költségvetés fő számai megmaradnak-e, kis hezitálás után azt mondta, hogy ez a terv, és reméli, hogy azt a parlament is támogatni fogja. Hozzátette azt is, hogy jobb lenne, ha a jelenleginél kétszer nagyobb lenne a költségvetés tartaléka, de "most ennyi van".