PSZÁF: Romlott a lakáshitelesek fizetési hajlandósága

Vágólapra másolva!
A nemteljesítő hitelek állománya a korábbi lassulás után ismét gyorsabb ütemben nőtt, és a jövő év első felében is növekedés várható - írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleménye. A szervezet szerint a devizahiteleseket segítő intézkedésekkel - példuál a végtörlesztéssel - összefüggő várakozások miatt is csökkent fizetési hajlandóság.
Vágólapra másolva!

A továbbra is kockázatokkal terhelt nemzetközi gazdasági és pénzügyi környezet, a belső strukturális problémák és több speciális magyarországi tényező hatására a hazai pénzügyi szektor komoly nehézségekkel néz szembe. A hitelkereslet a gazdasági növekedés lassulására és a bizonytalan kilátásokra reagálva már korábban visszaesett - írja a PSZÁF közleménye.

A tavalyi negyedik negyedéves átmeneti lassulás után a nemteljesítő hitelek állománya ismét gyorsabb ütemben nőtt, és 2012. első felében is növekedés várható. Bár minden szegmensben nő a 90 napnál hosszabb késedelmű portfolió, a növekedés motorja továbbra is a lakossági jelzáloghitel-állomány.

A szervezet szerint a végtörlesztés elsősorban a nagyobb összegű megtakarításokkal rendelkező, jól teljesítő adósoknak segít, így a nemteljesítő állomány aránya is nő. Ezt tovább erősíti a devizahiteleseket segítő intézkedésekkel összefüggő várakozások miatt lecsökkent fizetési hajlandóság. A végtörlesztés miatt a bankszektort terhelő veszteség nagysága elsősorban a mindenkori aktuális árfolyamtól és a részvételi aránytól függ. A svájci frank árfolyama meglehetősen magas, a részvételi arány pedig kiegyensúlyozott volt az időszak egészében, így a PSZÁF összességében 15 százalékos végtörlesztési részvételi arányra, és ennek megfelelő veszteségre számít.

A végtörlesztéshez szükséges összeg mintegy fele belföldi megtakarításokból és kisebb részben forinthitelből származik, közel fele azonban feltehetően külföldi forrásból. A megtakarítások kivonása a betéteknél, a befektetési alapoknál és az életbiztosításoknál is kimutatható. A végtörlesztés gyakran másodlagos hatásokkal is jár a többi szektorban, például a jelzáloghitelhez kapcsolódó vagyon- és hitelfedezeti biztosítások felmondása révén.