Figyelő: Beszállhat az állam a Takarékbankba

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonban levő Magyar Fejlesztési Bank bevásárolhatja magát a Takarékbankba - írja a Figyelő gazdasági hetilap csütörtökön megjelenő száma. A lap szerint a tranzakció mögött az a szándék állhat, hogy így próbálják meg orvosolni a magyarországi kis- és középvállalkozások bankihitel-hiányát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank hamarosan megveheti a német DZ Bank 38,5 százalékos részvénycsomagját a takarékszövetkezetek ernyőintézményében, a Takarékbankban - írja a Figyelő gazdasági hetilap meg nem nevezett információkra hivatkozva. A lap szerint a felvásárlással az állam erőteljesebb szerepet kíván vállalni a kisvállalkozói hitelezésben. A tranzakciót a PwC készíti elő - értesült a Figyelő. A lap információt az érintettek közül senki sem erősítette meg hivatalosan, de a háttérből többen jelezték: valóban felmerült az ötlet.

A magyarországi kis- és középvállalkozások a banki hitel hiányától szenvednek, ezen segíthetne egy állami hátterű kereskedelmi bank. Ráadásul a korábban a lakossági devizahitelezésben érdekelt nagyobb kereskedelmi bankok a magas forintkamatokkal megnehezítették a kiváltó hiteles végtörlesztést, az államban emiatt szintén felmerülhetett, hogy jó lenne a lakossági piacon is egy az állami érdekeket figyelembe vevő szereplő - írja a cikk szerzője.

A Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG azon 71 európai bank között van, amelyeknek tőkepótlásra van szükségük ahhoz, hogy 2012 közepére megfeleljenek az Európai Bankhatóság (EPA) által előírt 9 százalékos tőkemegfelelési mutatónak. A német takarékszövetkezeti csúcsbank e mutatója jelenleg 8,64 százalékos, a tőkepótlás 353 millió eurót igényel. Vagyis vagy tőkét kell bevonnia, vagy eszközöket, érdekeltségeket eladnia.

A Takarékbank az állami kommunikáció által eddig is támogatott takarékszövetkezeti szektor főtulajdonában van, a szektor szerepét a kormány növelni szeretné a pénzügyi szférában. Maga a bank az elmúlt években folyamatosan nyereséges volt, magas a tőkemegfelelési mutatója, 2010 végi mérlegfőösszege 379 milliárd forint volt. Mind a bank, mind a szektor jelentős hitelezési potenciállal rendelkezik.

A Figyelő forrásai szerint inkább azért merülhetnek fel kételyek egy ilyen lépés miatt, mert egy közepes, de akár egy nagyobb állami intézmény nem feltétlenül tud a hitelpiacon versenyt támasztani. Időt és szakértelmet kíván, ha egy addig nem meghatározó szereplő szeretne komolyan belépni egy szegmensbe.