Matolcsy mégis adna állami nyugdíjat a magánnyugdíjpénztár-tagoknak is

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, mégis kaphatnánk nyugdíjat a magánnyugdíjpénztár-tagok
Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslata szerint a jövőben azoknak is járna állami nyugdíj, aki magánnyugdíjpénztár-tagok maradnak. Emellett újra megnyílna a lehetőség visszalépni az állami rendszerbe. A javaslatról pénteken szavaz a parlament.  
Vágólapra másolva!

Meggondolta magát a kormány, mégis ad nyugdíjjogosultságot a magán-nyugdíjpénztári tagoknak - derül ki abból a zárószavazás előtti módosító javaslatból (15-17. oldal), amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be a pénzügyi stabilitási törvényjavaslathoz.

Tavaly év végén még olyan törvényt fogadtatott el a parlament, amely kimondta, 2012 januárjától nem szerez állami nyugdíjjogosultságot, nem növelheti a szolgálati éveinek számát az, aki a magán-nyugdíjpénztárban marad. A jelenleg is hatályban levő törvénynek az a 102 ezer ember volt a kárvallottja volt aki nem lépett át az állami nyugdíjpillérbe.

Az alkotmánybírósági döntés elé?

Elképzelhető, hogy a kormány elébe akar menni az Alkotmánybíróság várható elmarasztaló ítéletének. Az Ab ugyanis már hónapok óta tárgyalja azt a határozattervezetet, amely épp azt a pontját semmisítené meg a nyugdíjállamosítási törvénynek, amelyet most Matolcsy meg akar változtatni.

Az Ab értesüléseink szerint ugyanis úgy véli, jár az állami nyugdíjjogosultság a maradó pénztártagoknak is. Ha a parlament elfogadja Matolcsy javaslatát - a zárószavazást most pénteken tartja az országgyűlés, az ide vonatkozó rész pedig a kihirdetést követő napon, tehát vélhetően a két ünnep között már hatályba is lép -, akkor okafogyottá válik az Ab megsemmisítő döntése, az eljárást vélhetően le kell zárnia a testületnek. (Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó több fideszes is politikus is jelezte, hogy a szivárognak hozzájuk az információk az Alkotmánybíróságról, és ezeket figyelembe véve reagálnak a számukra hátrányos határozatokra.)

Vissza is lehet lépni

Matolcsy javaslata még egy lényeges dolgot tartalmaz a pénztártagok szempontjából. Újra megnyitják a visszalépés lehetőségét a 102 ezer érintett pénztártagnak. Ez várható volt, ugyanis hétfőn arról határozott a parlament, hogy megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíj év végével. Ezt egészíti ki a visszalépés újbóli megnyitása. Azok a tagok, akik mennek az államhoz, azt a pénzt vehetik fel vagy utaltathatják egy önkéntes pénztárba, amelyet tagdíjkiegészítésként fizettek be, a tagdíjakból felhalmozódott vagyont az állam bekebelezi.

Most nincs reálhozam

Nem lesz olyan egyértelmű a döntés, mint az volt idén januárban, amikor először kellett döntenie a 3,1 millió pénztártagnak, megy vagy marad. Akkor ugyanis úgy lehetett tudni, hogy nem jár állami nyugdíjjogosultság a pénztáruk mellett kitartóknak, de a bérüknek 10 százalékát kitevő tagdíjjal folyamatosan gyarapíthatják pénztári megtakarításaikat. Így alig volt olyan, akinek matematikailag megérte maradni a pénztárban, a 102 ezer kitartó személy nagy részét más motiválta a döntésekor, sokuk az eljárás ellen tiltakozott maradásával.

Most egészen más a helyzet. Aki marad, az ugyan nem növelheti tagdíjakkal a megtakarítását, mert azt megszüntetik, de az eddigi vagyonát - és annak hozamát - idős korában megkapja, emellett Matolcsy javaslata alapján az államtól is várhat nyugdíjat. Azok viszont, akik váltanak, most nem kapnának reálhozamot, ahogy az történt a korábbi átlépők esetében.