Nyolc nappal év vége előtt 60 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt

Vágólapra másolva!
Az eredetileg jóváhagyott tervhez képest több mint duplájára nő a deficit, mert megemeli az állam az MFB tőkéjét.
Vágólapra másolva!

Év vége előtt nyolc nappal 60 milliárd forinttal emelheti meg a költségvetési hiánytervet a parlament - erről szóló zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be az alkotmányügyi bizottság a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló törvényjavaslathoz. Erről ma mondja ki a végső szót a parlament.

Azért nő 60 milliárddal a deficit, mert a kormány ekkora tőkeemelést hajt végre a Magyar Fejlesztési Bankban, azért, hogy a bank "fokozottabb szerepet vállalhasson a hitelezés fellendítésében" Nagy meglepetésre nem lehet számítani, a csütörtöki költségvetési sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára már utalt a kormányzati szándékra, és az alkotmányügyi bizottság most csak leképezi ezt.

Így az idei hiány 1517 milliárd forintra emelkedhet. Épp egy éve még úgy fogadta el a parlament a 2011-es költségvetést, hogy 687 milliárd forintos hiányt engedélyezett a kormánynak. Az eredeti tervnek tehát több mint a dupláját teheti ki a deficit. Pár hete ugyancsak az MFB tőkeemelése miatt emelték meg a hiány-előirányzatot, akkor is hatvanmilliárd forinttal.