Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy kész lesz az uniós biztosok szerdai ülésére a magyar jegybanktörvényről szóló brüsszeli elemzés - mondta hétfőn az uniós pénzügyi biztos. Olli Rehn azt is közölte: a magyar központi bank függetlenségének biztosítása továbbra is az egyik alapvető feltétele az Európai Unió és az IMF bármiféle támogatásának.
Vágólapra másolva!

Az új jegybanktörvény körüli kérdések rendezése előfeltétele a tárgyalásoknak - írja a Portfólió gazdasági oldal a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Olli Rehn uniós biztos a hírügynökség szerint hétfőn London azt hangsúlyozta, hogy a jegybank függetlenségének biztosítása az egyik legfontosabb téma bármilyen EU-IMF-hitelkerettel kapcsolatban. Magyarország nemrég elfogadott új törvénye megsérti az uniós szabályokat és veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét - nyilatkozta a biztos újságíróknak.

A pénzügyi biztos szóvivője szintén hétfőn jelentette be, hogy az Európai Bizottság hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény elemzésével. Amadeu Altafaj-Tardio azt azonban nem tudta határozottan állítani, hogy az uniós biztosok testületének szerdán tartandó idei első ülésére kész lesznek az elemzéssel.

A brüsszeli bizottság közel egy hete ígéri rövid időn belülre annak azt az elemzést, amely választ ad majd arra, hogy összhangban van-e a magyar jogi szabályozás az uniós jog előírásaival. Az elemzés nemcsak a jegybanktörvényre terjed ki, hanem mindazokra a sarkalatos törvényekre, amelyeket a magyar parlament a tavalyi év végén fogadott el, és amelyek január elsejével, az új alaptörvénnyel együtt léptek hatályba.

A jegybanktörvény, amelynek a tervezete miatt az Európai Bizottság tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének sérelmét vélelmezte, azért bír különös jelentőséggel, mert az uniós végrehajtó testület e törvény ügyének megnyugtató rendezésétől teszi függővé, hogy hajlandó-e hivatalos tárgyalást folytatni Magyarországgal a Budapest által igényelt pénzügyi támogatásról.

A hiteltárgyalások folytatásával magyar részről megbízott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a héten az Egyesült Államokba utazik, hogy ott az IMF vezetőivel tanácskozzon. Az Európai Bizottság részéről elmondták: Fellegi a január 16-án kezdődő héten szeretne Brüsszelbe látogatni, de az Olli Rehnnel való találkozónak még nem tűzték ki az időpontját.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Pia Ahrenkilde Hansen, José Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: az uniós testület nem mér kettős mércével, hiszen egyetlen mércéje a közösségi joganyag. Magyarország esetében a jegybanktörvény és az EU-alapszerződés 130. cikke között áll fenn konfliktus - tette hozzá.

Egy nevének mellőzését kérő bizottsági tisztségviselő szerint pusztán az nem oldaná meg az MNB-vel összefüggő jogi problémát, ha a magyar kormány tartózkodna azoktól a kinevezésektől, amelyekre a jegybanktörvény elvi lehetőséget teremt. Ezzel lényegében cáfolta azokat a sajtóvélekedéseket, amelyek szerint a jegybanktörvény megváltoztatása helyett a bizottság számára kielégítő lehetne egyes rendelkezések "nem alkalmazása" is.