A legkockázatosabb adósok toplistáján van Magyarország

Vágólapra másolva!
A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett negyedéves összesítése szerint. A cég legújabb globális kockázati listáját változatlanul Görögország vezeti, és a felső tízes mezőnyben van Magyarország is.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision évzáró listáján - amely az államadósság törlesztésének leállására kötött biztosítási ügyletek decemberi árazása alapján sorolta be az egyes országokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött a második helyen az ugyancsak euróövezeti tag Portugália áll.

A két valutauniós tagállam a harmadik helyre került Pakisztánt, a negyedik helyen álló Venezuelát és az ötödik legkockázatosabb adósnak minősülő Argentínát előzi meg. Ezután Írország, Ukrajna és Egyiptom következik, majd - a kilencedik helyen - Magyarország, mely így ugyanarra a helyre került, amelyet a CMA előző, tavalyi harmadik negyedévi listáján is elfoglalt. A legkockázatosabb tízes mezőnyt Olaszország zárja.

Magyarország először 2010 utolsó negyedévében szerepelt - akkori CDS-árazása alapján - a tíz legkockázatosabb szuverén adós listáján. A tavalyi első negyedéves összesítésben lekerült róla, majd a harmadik negyedévi összesítésben ismét visszakerült rá.

Magyarország 610,6 bázispontos CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tíz államadós csoportjában, de ez a decemberi adatokat mutatja, azóta komoly kilengések voltak a magyar törlesztési kockázat megítélésében. Az idei első kereskedési héten mértek 750 bázispont feletti rekord CDS-díjszabásokat is az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos piaci aggodalmak miatt. Mostanra ismét jóval a 700 bázispontos határ alá csökkent az árfolyamszint - ez azt jelenti, hogy tízmillió euró értékű ötéves magyar államkötvényre 700 ezer eurónál kevesebbe kerül a biztosítás.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak az adott állami vagy vállalati adóst. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett törlesztésképtelenné válásának rizikóját.

A CMA Datavision elemzésében azt írta, a magyar CDS-kontraktusok díjszabásának "nem tettek jót" a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között a jegybanktörvény kérdésében felmerült nézeteltérések. Az elemzés megemlíti, hogy december végén a Standard & Poor's hitelminősítő a befektetési ajánlású szint alá sorolta vissza a magyar államadós-besorolást.

A cég kimutatása szerint a magyar törlesztéskockázati tranzakciók árazása a negyedév során 18 százalékkal emelkedett, miközben a felzárkózó európai térség egészében a CDS-kontraktusok átlagosan csak 10 százalékkal drágultak, ugyanannyival, mint Nyugat-Európában. A térségben ugyanakkor Szlovénia teljesített e mérce alapján a legrosszabbul 2011 utolsó három hónapjában - 46 százalékos emelkedéssel -, miután a Moody's hitelminősítő december végén leminősítette az országot, a Fitch pedig negatív felülvizsgálat alá vette Szlovénia osztályzatát.

A teljes mezőnyben a legrosszabb teljesítményt Görögország nyújtotta, CDS-díjszabása 56,8 százalékkal, 8453,8 bázispontra emelkedett, ami világrekord. A világ legbiztonságosabb államadósa változatlanul Norvégia, mindössze 44,6 bázispontos évzáró CDS-díjszabással. Utána az Egyesült Államok és Svájc következik, 49,6, illetve 67,9 bázisponttal. A legjobb tízben van még Svédország, Finnország, Ausztrália, Hongkong, Új-Zéland, Nagy-Britannia és Németország.