Milliós kártérítést fizet indonéziai dolgozóinak a Nike

Vágólapra másolva!
Több hónapos tárgyalás után egyezett meg a Nike az indonéziai dolgozókat képviselő szakszervezettel a kifizetetlen túlóráért járó kártérítésről. Hasonló követelésekre számíthat a többi Indonéziában működő multinacionális cég is.
Vágólapra másolva!

Egymillió dolláros kártérítést fizet a Nike az indonéziai dolgozóinak a kifizetetlen túlórákért. Az indonéziai szakszervezet szerint az elmúlt két évben csaknem hatszázezer órányi munkát nem fizetett ki a vállalat - írja a BBC. A munkások képviselői azt remélik, hogy a döntés hatással lesz a teljes indonéziai munkaerőpiacra.

A szakszervezett 11 hónapnyi tárgyalás után egyezett meg a Nike-val, ugyanakkor úgy véli, a munkásoknak sokkal több jár, hiszen az indonéziai cégnél 18 éve bevett szokás, hogy túlórára kényszerítik őket.

A BBC dzsakartai tudósítója szerint a kártérítési összeg nem jelentős ugyan, a jelképessége miatt azonban az indonéziai munkások úgy érzik, jelentős győzelmet értek el. Ráadásul a megegyezésre valószínűleg felfigyel majd a többi Indonéziában működő nemzetközi cég is. A szakszervezetek már jelezték, hogy más multinacionális vállalatok ellen is fellépnek, így hasonló követelésekre számíthat majd a Puma és az Adidas is.