Több mint tíz év után először csökkent Kína devizatartaléka

Vágólapra másolva!
A befektetők megijedtek a romló gazdasági kilátások miatt. A kínai tartalék még így is 67-szerese a magyarnak.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtized után először csökkent, 20,55 milliárd dollárral csaknem 3 181 milliárd dollárra apadt a negyedik negyedévben a kínai devizatartalék - közölte a kínai jegybank.

A nagyságrend érzékeltetése végett: Magyarország devizatartaléka 47,5 milliárd dollár, a kínai tartalék ennek a 67-szerese.

1998 óta először csökkent negyedéves szinten a kínai devizatartalék. Ez nagyon nagy dolog - értékelt Csevej Csang, a Nomura elemzője. Elmondása szerint a csökkenés a nagy tőkekivonást tükrözi, miután a kínai gazdaság romló növekedési kilátásai miatt a befektetők egyre inkább megkérdőjelezik, hogy mennyiben képes tovább erősödni a kínai fizetőeszköz, a jüan.

Novemberben 52,89 milliárd dollárral, decemberben pedig 39,76 milliárd dollárral csökkentek a kínai tartalékok az októberi 72,10 milliárd dolláros emelkedés után.

Ma Hsziao-ping, az HSBC elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy átmeneti lehet csak a csökkenés. "A jüan stabilizálódott" - tette hozzá.

A kínai állami adatszolgáltatás átláthatatlansága miatt elemzők csak találgatni tudtak azzal kapcsolatosan, hogy mi okozta az év végi tartalékcsökkenést. A legvalószínűbb okok között említették a külkereskedelmi többlet csökkenését, illetve az euró gyengülését.

A kínai jegybank nem közöl devizatartalékainak összetételére vonatkozó információt, de közgazdászok szerint a külföldi valuták közül az amerikai dollár után euróból tartja a legtöbbet.