Húsvétig legalább kétszer drágulhat a baromfi

Vágólapra másolva!
A csirkemellfilé nyolc-tíz százalékkal drágulhat a következő hetekben - mondta a Napi Gazdaságnak a Baromfi Termék Tanács elnöke. A költségek növekedése mellett a drágulást indokolja az is, hogy az elmúlt években számos termelő csökkentette az állományát.
Vágólapra másolva!

Húsvétig várhatóan kisebb mértékben, de több ütemben emelkedik a baromfitermékek ára - mondta a Napi Gazdaságnak Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke. A drágulás érinti majd a pulykából készült árukat is, és termékenként eltérő lesz, így a csirkemellfilénél elérheti a 8-10, míg az olcsóbb termékek esetében a 3-5 százalékot.

A költségek növekedése mellett az élénk exportkereslet miatt járó szűkösebb árualap indokolja a drágulást, és mivel a sertéshúsoknál drasztikusabb áremelés lehet, jelenleg nem várható, hogy az legyen a helyettesítő termék - közölte az elnök. Szerinte épp ezért jó esélyük van a termelőknek és a feldolgozóknak arra, hogy áremelési szándékaikat elismertessék a kiskereskedelemmel is.

Az elmúlt években a gazdasági nehézségek, valamint a takarmányok drágulása miatt számos termelő csökkentette az állományát, ezért most kismértékű áruhiány mutatkozik a nyugat-európai piacokon. Belföldre pedig a gyenge forint miatt már hónapok óta nem érkezik importbaromfi. A csirke esetében nem is várható az állatállomány növekedése - mondta a Napi Gazdaságnak a Baromfi Termék Tanács elnöke.