A bírói függetlenség is az IMF-tárgyalások feltételei közé került

Vágólapra másolva!
Eddig csak a jegybanktörvény módosítását kérte Brüsszel, ma már az igazságszolgáltatás területén végrehajtandó korrekciókhoz is kötötték a megbeszélések elkezdését. A pénzügyi biztos szóvivője szerint ez nem jelent változást.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn az EU-IMF pénzügyi támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges intézkedésekről tárgyalt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel pénteken - mondta Amadeo Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos szóvivője. A bizottság szóvivője szerint a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások.

Kérdésre válaszolva kifejtette: konkrét módosításokról van szó, illetve hogy a törvényjavaslatokat - a jegybanktörvény esetében - az Európai Központi Bankkal, illetve az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztetni kell, mivel Magyarország pénzügyi támogatásért folyamodott.

Az igazságszolgáltatást érintő módosításokkal kapcsolatosan a szóvivő elmondta: Rehn hangsúlyozta, hogy a jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét és megbízható működését.

Amadeo Altafaj Tardio elmondta: nem esett szó a formális tárgyalások megkezdésének konkrét időpontjáról, és hangsúlyozta: Magyarországnak előbb az előfeltételeket kell teljesítenie, mielőtt el lehet indítani ezt a tárgyalási folyamatot.

Eddig erről nem volt szó

A Bizottság mind ez idáig csak a jegybanktörvény és az alaptörvény jegybankra vonatkozó részeinek módosítását szabta a hiteltárgyalások elkezdésének feltételéül. Még kedden is, amikor a jegybanktörvény mellett másik két ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Brüsszel Magyarországgal szemben, az Olli Rehn pénzügyi biztostól a brüsszeli közleményben idézett rész is csak a jegybank függetlenségének biztosítását szabta előfeltételül.

Most azonban új helyzet állhat elő, mert egy újabb, a kötelezettségszegéssel szintén érintett terület megnyugtató rendezését is a hitelsegítségről való egyezkedések feltételéül szabta a pénzügyi biztos a szóvivőjén keresztül. E feltételről érdeklődtünk a szóvivőnél, Amadeu Altafaj Tardio kérdésünkre e-mailben válaszolt. Ebben azt írta, hogy "nincs változás", szerinte ugyanis Rehn nyilatkozatában csak kiemelt egy ügyet, ami nem jelenti azt, hogy a többi ne lenne napirenden.

A nyugdíjazás a gond

A kötelezettségszegési eljárást a bírák lényegében kényszernyugdíjazása miatt, vagyis a bírói nyugdíjkorhatár 70-ről 62 évre való leszállítása és ezzel sok bíró állásának megszüntetése miatt indította meg Brüsszel. A kötelezettségszegési eljárásról szóló közleményben azonban az igazságszolgáltatás másik területét is megemlítik, de ott csak további tájékoztatást kért Brüsszel, és a választól teheti függővé, hogy eljárást indít-e.

Az újonnan létrehozott Országos Bírói Hivatal kizárólagos hatáskört kapott a bírák kinevezésére és a bírósági rendszer igazgatására, ezt a hatalomkoncentrációt tartja aggályosnak az Európai Bizottság.