Idén nem terveznek nagy adóváltozásokat

Vágólapra másolva!
A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó és járulék folyt be tavaly - mondta Balog Ádám a Világgazdaságnak. Az adóügyi helyettes államtitkár szerint az IMF nem látja még át teljesen az egykulcsos rendszert, amely 2013-ra kristályosodhat ki.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó (szja) és járulék folyt be tavaly, a bérek és a versenyszféra foglalkoztatottsága nőtt, vagyis az új, arányos adórendszer jól tervezhető, stabil - mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

"A második kulcs megszüntetése egyértelműen versenyképességet javító lépés, mivel olcsóbbá teszi a magas hozzáadott értéket képviselő munkavállalók foglalkoztatását" - nyilatkozta a lap keddi számában.

A jövőre megfeleződő bankadó és a kivezetendő válságadók kompenzálására Balog Ádám szerint jelenleg nem terveznek adóemelést. Új irány lehet a kkv szektor adóztatásának egyszerűsítése, de összességében az idén már sokkal kevesebb változásra kell számítani. "Nem tervezünk drasztikus változást, a kicsiket pedig egyeztetjük a piaccal" - mondta.

A helyettes államtitkár szerint az IMF képviselői nem látják át még teljesen az új, arányos egykulcsos rendszert, amely a tervek szerint 2013-ra kristályosodhat ki. "Nem zárom ki, hogy az adórendszerről is tárgyalunk, de nem tartom valószínűnek az szja megváltoztatását, mivel az fontos eleme a gazdaságpolitikánknak, a szerény, de biztató eredményei már látszanak" - fejtette ki.