Hatvanmilliárd forintos mínuszt hozhat a végtörlesztés az Erstének

Vágólapra másolva!
Az osztrák bankcsoport arra számított, hogy minden ötödik devizahiteles fog élni a végtörlesztés lehetőségével, ezért képezték a hatvanmilliárd forintos tartalékot. A PSZÁF adatai szerint december 31-ig közel százezer hitelt végtörlesztettek.
Vágólapra másolva!

Jelenlegi várakozásai szerint akkora veszteség éri az Erste Bankot Magyarországon a végtörlesztések miatt, amekkora céltartalékot tavaly képzett erre a célra - közölte az osztrák Erste Group a Reuters beszámolója szerint.

Tavaly a végtörlesztések miatt 200 millió eurónyi céltartalékot képzett a bank, vagyis közel 60 milliárd forintnyi veszteséggel számolt. A mai állás szerint ebben a sávban leszünk - jelentette ki a bank szóvivője a hírügynökségnek.

Az Erste tavaly más szervezetek becsléseihez hasonlóan abból a feltételezésből indult ki, hogy minden ötödik deviza-jelzáloghitelét végtörleszthetik, a bank piaci és rögzített árfolyam közötti árfolyamvesztesége pedig 25 százalék lehet.

Az Erste 200 millió eurónyi céltartalékával szemben a Raiffeisen Bank International vezérigazgatójának januári nyilatkozata szerint a Raiffeisennél 60 millió euró a végtörlesztésből származó veszteség.