A befektetők örülnének Putyin győzelmének

Vágólapra másolva!
Hatalmasat ugrottak az orosz tőzsdeindexek, miután nyilvánosságra hoztak egy közvélemény-kutatást, amely elsöprő győzelmet jósolt Vlagyimir Putyinnak az orosz elnökválasztáson. Ha igaza lenne az előrejelzésnek, Putyin már a jövő heti elnökválasztás első fordulójában eldöntené az elnöki cím sorsát.
Vágólapra másolva!

Augusztus eleji szintre emelkedtek az orosz tőzsdemutatók arra a hírre, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint Vlagyimir Putyin kormányfő elsöprő győzelmet arathat a jövő heti elnökválasztáson. A közvélemény-kutatás szerint Putyint nagy valószínűséggel már az elnökválasztás március 4-i első fordulójában megválasztják államfővé, vagyis több mint 50 százalékos támogatást szerez.

A korábbi közvélemény-kutatások 40 és 50 százalék közé tették a népszerűségét. A mostani előrejelzésben a Levada, a legnagyobb független orosz közvélemény-kutató intézet azt állította, hogy a megkérdezettek 63-66 százaléka szavazna Vlagyimir Putyinra az első körben.

A rubelben történő kereskedést folytató MICEX tőzsde irányadó indexe a hírre 3,3 százalékkal 1588,4 pontra nőtt, míg az RTS-é 4,3 százalékkal 1713,6 pontra emelkedett. Ez utóbbi tőzsdén elsősorban dollárban kereskednek.

A tőzsdemutatók pénteki emelkedése november vége óta a legnagyobb egy napon elért emelkedésnek számít. A jó eredményhez hozzájárult a nyersolaj drágulása is, az hordónként 124 dollárra emelkedett. Ez különösen fontos Oroszország szempontjából, amely a világ egyik vezető olajexportálója. A MICEX 13,3 százalékkal, az RTS 19,5 százalékkal erősödött az év eleje óta.