3,7 milliárdot költ a kormány balatoni telkekre

Vágólapra másolva!
Várhatóan 3,7 milliárd forintot kell kifizetnie az államnak a Balaton-parti ingatlanok kisajátításáért cserébe a tulajdonosoknak - ezzel számol az a törvénytervezet, amely a tóparti sétány építését készíti elő.
Vágólapra másolva!

Elkészült a törvénytervezet a területrendezési törvény módosítására, amelyben szabályozzák a területrendezési döntésekből eredő korlátozások miatti kártérítés fizetésének szabályait, ezzel eleget tesznek az Alkotmánybíróságnak a Balaton törvény kapcsán hozott határozatának, amely a kártalanítás rendjének törvényi szabályozására szólította fel az Országgyűlést.

A kormány honlapján olvasható tervezet indoklása szerint a Balaton parti kártalanítást 3,7 milliárd forintra becsüli, idei ingatlanárakkal számolva. Az AB ez év április 30-át jelölte meg az Országgyűlésnek a kötelességszegés megszüntetésére.

A Balaton partján sétány kialakítását írja elő a törvény, amelyhez magántulajdonban lévő ingatlanokat is ki kell sajátítani. Az indoklás 95 telek kisajátításával számol, de csak 43 telket kell egészében igénybe venni. A teljes, egészében kisajátítandó telek-terület 100 ezer négyzetméter, amelynek az ellenértéke 1,6 milliárd forint.

A csak részben kisajátítandó telkekből 210 ezer négyzetméter marad vissza a tulajdonosoknál, de ezek után is kártalanítást kell fizetni. Tipikus példa az, hogy a part menti telekből egy kis részt kisajátítanak, de a visszamaradó telek és nyaraló elveszíti part-menti jellegét. Ennek az ellenértéke - ugyancsak idei árakon - 2,1 milliárd forint.

Így a parti sétányok kialakítása miatt várhatóan 3,7 milliárd forintot kell kifizetni kártalanításra, de a kifizetés csak a sétányépítés ütemében történik.