Csökkent az álláskeresők száma áprilisban

Vágólapra másolva!
Mind márciushoz,mint tavaly áprilishoz képest csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon. Így is jóval több mint félmillióan kerestek állást a hónap végén.
Vágólapra másolva!

Áprilisban csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon mind márciushoz, mind pedig tavaly áprilishoz viszonyítva. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett statisztika szerint az áprilisi zárónapon 554 500 álláskeresőt tartottak nyilván, ami márciushoz képest 6,2, 2010 áprilisához képest pedig 9,4 százalékos csökkenést jelent.

Az előző hónaphoz képest minden megyében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Az abszolút számokat tekintve a legnagyobb, 5300 fős csökkenés 2012 márciusához viszonyítva továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 4300-zal csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 8,5, a nőknél pedig 3,9 százalékkal csökkent, és a diplomások körében 2,3, a szakképzetleneknél pedig 6,4 százalékkal lett kevesebb állástalan márciushoz képest. Az előző év áprilisához viszonyítva ugyancsak mérséklődött az álláskeresők száma minden csoportban.

Az egy éven túl regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt tovább csökkent: az áprilisi zárónapon létszámuk 132.500 volt, arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 23,9 százalékot tett ki, ez utóbbi egy év alatt 3,3 százalékponttal csökkent. A tartós álláskeresők több mint 57 százaléka egy és két év közötti ideje van a nyilvántartásban - derül ki az NMH adataiból.

Áprilisban több mint 16 ezer munkaerőigényt jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken. A bejelentett állásoknak 36,1 százalékához a foglalkoztatók nem igényeltek állami támogatást, míg 63,9 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül hirdették meg. A támogatott állások közel 90 százaléka a közfoglalkoztatási rendszer valamelyik eszközére vonatkozott.

A nem támogatott állások számában folyamatos emelkedés figyelhető meg 2011 decembertől, így 2012 áprilisban 18,1 százalékos emelkedés után az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,2 ezer darabot tett ki. Az előző év azonos hónapjához képest viszont 22,8 százalékos - 4.500 darabos - visszaesés következett be.

Az új támogatott állások száma áprilisban 26.800 volt, ami egy hónap alatt 43,4 százalékkal (több mint 20 ezer darabbal), 2011 áprilisához viszonyítva pedig 40,6 százalékkal - 18.300 darabbal - csökkent. A csökkenés mögött a munkaügyi hivatal szerint az áll, hogy tavaly a közfoglalkoztatás fokozatosan futott fel áprilisban elérve a tetőpontját, míg idén már februárban elérte csúcspontját.

Az év negyedik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya tovább csökkent: 12,5 százalékra, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalékra.

Az NMH emlékeztet, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal által publikált legfrissebb adata 11,7 százalék, ami a munkaerő-felmérésből 2012 első negyedévére, a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték mind az egy hónappal korábbi, mind az egy évvel ezelőtti adatot 0,1 százalékponttal meghaladta.

2012 áprilisban 19 cég 2.129 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be az illetékes munkaügyi központokban. Az érintett létszám az előző hónaphoz képest 42,4 százalékkal csökkent, míg 2011 áprilishoz képest több mint ötszörösére emelkedett.

A legtöbb munkavállaló Komárom-Esztergom megyében és Budapesten érintett a létszámcsökkentésben. A csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók több mint 82 százalékát a feldolgozóiparból készültek elbocsátani.