A lettek is megindulnak az eurózónába

Vágólapra másolva!
Az észtek 2011-es csatlakozása után 2014-ben Lettország lehet a következő EU-tagállam, amely bevezeti az eurót. Az Európai Bizottság feltehetően a valutaövezet erejét is demonstrálni akarja a jóváhagyással.
Vágólapra másolva!

Felkészültnek fogja nyilvánítani az Európai Bizottság szerdán Lettországot az euróövezeti tagságra - értesült a Reuters hírügynökség meg nem nevezett uniós tisztviselőktől.

Az EU végrehajtó szerve szokásos heti ülésén dönt arról a jelentésről, amelyben áttekinti, hogy Lettország teljesíti-e az euróövezetbe lépés valamennyi feltételét - ezek közé tartozik az államháztartási hiány és a közadósság alacsonyan tartása, a stabil árfolyam, valamint az infláció és a kamatlábak alacsony szintje.

Az uniós illetékesek az idézett tisztviselők szerint a támogató határozattal annak is jelét kívánják adni, hogy az elmúlt évek pénzügyi válsága ellenére az euróövezet nem esik szét, sőt tovább bővül.

A bizottság javaslatát megvitatják az EU-tagországok állam- és kormányfőinek közelgő félévzáró találkozóján. Véleményt mond róla az Európai Parlament is, és ezután - minden bizonnyal a tagországok pénzügyminisztereinek júliusi találkozóján - születik meg a végleges és hivatalos döntés a jövő januári belépésről.

Lettország az euróövezet 18. országa lehet. A balti államok közül Észtország már tagja a közös uniós pénzt sajátként használó zónának, Litvánia pedig várhatóan következőként csatlakozik majd, akár már 2015-ben.

Lettország belső államadóssága mindössze 41 százalék a bruttó hazai össztermékhez képest, jóval kevesebb az euróövezeti kritériumok között megjelölt 60 százaléknál. A GDP-arányos államháztartási hiányt tavaly bőven az előírt 3 százalék alá, 1,2 százalékra szorította le az ország.