A kiválasztottaknak engedné a játékgépet a kormány

2013.07.15. 06:47

Több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca - írta a Népszabadság. A kormány tíz vidéki kaszinó létesítésének jogát ajánlaná fel.

Varga Mihály gazdasági miniszter levélben kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának véleményét a meghívásos pályáztatásról, amelyben több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetését írnák ki - írta a Népszabadság. A kormány így tartja elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amire hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat.

A levél szerint a meghívásos pályázatban tíz vidéki kaszinó létesítésének jogát ajánlanák fel. A lap szerint a tavaly októbert követő 3 hónapban az állam 3,2 milliárd forint adóbevételtől esett el az intézkedés miatt, amelynek nyertese a három nagy kaszinó volt. Az azokban működő pénznyerő automaták bevétele tavaly az előző évinek majd a háromszorosa lett. A tárca a 10 új kaszinótól évente egyenként 850 millió forint adóbevételre számít.

A levél szerint azok, akik eddig is hódoltak szerencsejáték-szenvedélyüknek, most kisebb részben külföldön, illetve az interneten, nagyobb részben az illegális piacon játszanak tovább. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a liberalizált piac megszüntetése óta több mint 9000 ellenőrzést tartott, 137 esetben talált illegálisan működtetett nyerőgépeket.

Ellenzéki képviselők úgy vélik, a meghívásos eljárás legvalószínűbb célja, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által meghirdetni tervezett tíz vidéki koncessziós kaszinó létesítésének és működtetésének jogát könnyedén átjátszhassák a Fidesz-közeli cégeknek és a "haveroknak" - írta a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó MSZP-s Harangozó Tamás, a nemzetbiztonsági bizottság tagja épp ezért azt javasolja, hogy a Szerencsejáték Zrt. fennhatósága alatt hozzák létre a tíz vidéki kaszinót.