Tüntetés fogadta az IMF bukaresti küldöttségét

Vágólapra másolva!
Tüntetéssel fogadta szerdán a román állami vasútvállalat több száz dolgozója a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségét, amely elkezdte tárgyalásait a román hatóságokkal egy újabb hitelmegállapodásról.
Vágólapra másolva!

A Digi 24 hírtelevízió szerint a csaknem 300 tüntető az ellen tiltakozott, hogy a román államvasút személyszállító részlegénél, a CFR Calatorinál, valamint a infrastruktúrát kezelő CFR SA-nál tömeges elbocsátásokat tervez a kormány, akárcsak a privatizáció küszöbén álló teherszállító vasútvállalatnál, a CFR Marfánál. A tüntetők szerint a kormánynak nincs pénze az elbocsátandó dolgozók végkielégítésére.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán a kormányülésen megerősítette, hogy lesznek elbocsátások, de - mint mondta - nincs szó több ezer emberről, hanem az átalakítások során fölöslegessé vált személyzettől válnak meg.

Romániában az állami vasútvállalatok különböző részlegei veszteségesen működnek, ezért kellett privatizálnia Romániának a CFR Marfát, amelynek többségi részvénypakettjét a román hatóságok egy hónappal ezelőtt a magántulajdonban lévő Grupul Feroviar Roman magánvállalatnak adták. A privatizációs szerződést a felek még nem írták alá.

A tüntetés ellenére Romániában a kormánypárti és ellenzéki politikusok egyetértenek abban, hogy az országnak szüksége van egy újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásra, amiért cserébe Románia vállalja, hogy további szerkezeti reformokat hajt végre a gazdaságban. Az IMF bukaresti küldöttsége várhatóan két hétig marad a román fővárosban.