Nem enyhül a monetáris politika

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlési Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága csütörtökön 20 igen szavazattal két tartózkodás mellett elfogadta a Magyar Nemzeti Bank 2001-es tevékenységéről szóló beszámolót és az ahhoz kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot. Az ülésen Járai Zsigmond jegybankelnök közölte: a laza költségvetési politika miatt nem enyhíthet a monetáris feltételeken az MNB.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond az ülésen elmondta: az elmúlt évben jelentősen megnőtt a Magyar Nemzeti Bank hitelessége az új jegybanktörvény, és az inflációs célt követő árfolyam-politikai mechanizmus bevezetése, valamint a jegybank takarékos gazdálkodása miatt.

Veres János szocialista képviselő, a bizottság elnöke több bíráló megjegyzést is tett a jegybank tavalyi tevékenységével kapcsolatban: úgy vélte, hogy a sávszélesítés az export csökkenéséhez, ezen keresztül pedig foglalkoztatási gondokhoz vezetett. Járai Zsigmond szerint a tíz százalék körül beragadt inflációt csupán a forint ingadozási sávjának kiszélesítésével, valamint a monetáris feltételrendszer megváltoztatásával lehetett jelentősen csökkenteni.

A jegybank elnöke közölte: a költségvetési politika lazasága miatt a monetáris kondíciókon nem lehet enyhíteni.

(MTI)

Ajánlat: