Félmilliárd forint a Balaton fejlesztésére

Félmilliárd forintot biztosít idén a Balatonnal kapcsolatos feladatok ellátására a Miniszterelnöki Hivatal, amely csütörtökön kötött együttműködési megállapodást a Balaton Fejlesztési Tanáccsal. Idén a balatoni fejlesztésekre különböző forrásokból összesen 1,2 milliárd forint jut.

A Miniszterelnöki Hivatal félmilliárdos forrásából 445 millió forint jut a vízminőségvédelmi, az önkormányzati útépítési és egyéb beruházások támogatására, míg 55 millióval a Miniszterelnöki Hivatal rendelkezik. Ezt az összeget egyebek mellett természettudományi kutatások támogatására fordítják.

Ebben az évben a balatoni fejlesztésekre különböző forrásokból összességében 1,2 milliárd forint központi támogatás jut - közölte Kovács Flórián László, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal elnöke.

A Balaton-mellék vasúthálózatának a fejlesztésére 2002-ben 11 millió forint jutott, idén ez az összeg 1 millióra csökkent - hangzott el Siófokon a balatoni vasúti tervekkel is foglalkozó ülésen.

A MÁV tájékoztatása szerint a régióban három komoly műszaki feladat vár megoldásra: a vasútvonalat is veszélyezteti Fűzfőtől Kenesén át Akarattyáig a csúszás veszélyének állandóan kitett magas part. Ezért az ottani nyomvonalat felváltó új, Balatonfűzfő-Hajmáskér közti vonal kiépítése szükséges, továbbá az észak-balatoni vonal villamosítása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK