Uniós állást 630-an pályázatnak

Az Európai Unió 630 magyar állampolgár részére teszi lehetővé, hogy a közösség intézményeiben köztisztviselőként dolgozhassanak 2004. május 1-jétől - közölte a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn, Budapesten. Az államtitkár szerint az átlagos fizetés 4000 euró körül lesz.

A június 24-i határidővel kiírt pályázatra - három kategóriában - azoknak az egyetemi végzettségűeknek a jelentkezését várják, akik legalább egy, az unióban használatos munkanyelvet felsőfokon ismernek, mondta Tóth Zoltán. Nem tartozik a többfordulós pályázat feltételei közé a köztisztviselői státus. Az EU által a tíz csatlakozó ország számára létrehozandó 5000 új álláslehetőségből Magyarországnak 245 kezdő köztisztviselői, 250 főasszisztensi és 135 fordítói álláshely jut.

Állások az unióban
Az EU jelenleg 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat, döntő többségük Brüsszelben dolgozik az unió bizottságánál, főigazgatóságainál, az Európai Parlamentben, illetve az Európai Tanács hivatali apparátusában.

Az unió nem nemzeti kiváltság alapján döntött az egyes országokból pályázható álláshelyek számáról, hanem a lakosságszám, az unió bizottságában betöltött szavazati súly és az Európai Parlamentbe delegálható képviselők számának figyelembevételével, mondta az államtitkár. Tóth Zoltán szerint fontos az, hogy az álláshelyet elnyerők nem Magyarország képviselői lesznek az EU-ban, hanem az EU bizottságának lesznek az alkalmazottjai.

A most kiírt pályázat az A/8-as, úgynevezett érdemi ügyintézői kategóriára vonatkozik, de Magyarország szeretné elérni, hogy állampolgárainak az unió a többi kategóriában is biztosítson álláshelyet, mondta az államtitkár. Az érdeklődők a pályázat részleteiről a www.b-m.hu címen tájékozódhatnak.

Egy kezdő A/8-as besorolású uniós köztisztviselő havi keresete 4000 euró körül lehet, mondta Tóth Zoltán. A pályázatot az EU hirdeti meg, és uniós tisztségviselők végzik majd el a felvételi interjúkat is, mondta a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, Sivák József. Az EU az álláshelyek biztosításánál figyelembe veszi a kormányok elvárásait azzal kapcsolatban, hogy az adott országnak mely szakterületekhez fűződik érdeke, mondta a helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK