A Pannonplast-ügy miatt verhették meg Szász Károlyt

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, Szász Károly az ellene elkövetett hétfői támadás esetleges okaként egy kedden megjelenő felügyeleti vizsgálatot, és az erről készített határozatot jelölte meg. A felügyelet honlapján kedden közölte: a Britton és a PEVDI Kft. - egy meg nem nevezett állami társaság segítségével - a szabályok megkerülésével szerzett tulajdonrészt a Pannonplastban. A Pannonplast elnök-vezérigazgatóját meglepte a felügyelet döntése.
Vágólapra másolva!
Megverték a PSZÁF elnökét/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030616megvertek.html

A PSZÁF honlapján kedden megjelent határozatok közül egyedül a Pannonplast Rt.-t érintő tulajdonrész-szerzésről szóló határozat sérthet érdekeket. Az [origo] úgy tudja, hogy ez a felügyeleti döntés állhat Szász Károly elnök hétfői, brutális bántalmazása hátterében.

Törvénytelen befolyásszerzés

A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a PEVDI Kft., a Kartonpack Rt., és a Britton Kft. a Tőkepiaci törvény 65. § (4) bekezdése alapján befolyással rendelkeznek a Pannonplast Rt.-ben, és a befolyásszerzésre összehangolt magatartás révén került sor - derül ki a PSZÁF honlapján közzétett határozatból.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Britton Kft. és Kartonpack Rt. a Pannonplast Rt-ben együtt 12,12 százalékos, míg a PEVDI Kft. 11,16 százalékos befolyást szerzett. A felügyelet vizsgálata szerint mindkét tranzakció finanszírozásában egy, egyelőre meg nem nevezett, költségvetési forrásokból gazdálkodó társaság is részt vett. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja arra kérte a PSZÁF vezetőségét kedden, hogy hozza nyilvánosságra, mely állami cég érintett a Pannonplasttal kapcsolatos tőzsdei manipuláció ügyében - áll a legnagyobb ellenzéki párt távirati irodának küldött közleményében.

Amennyiben befolyásukat mindannyian bejelentették volna, úgy az alapszabály hatályos rendelkezései szerint együttesen, a jelenlegi 23,28 százalékos szavazati arányuk helyett csupán 12,5 százalékos befolyás alapján gyakorolhatták volna közgyűlési jogaikat a Pannonplast Rt.-vel szemben.

A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a részvényvásárlást lebonyolító K&H Equities Rt. a technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató pénzügyi koordinálásában, szervezésében fontos szerepet vállalt.

A határozat szerint 2003. január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K&H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - összesen 950 061 db, a társaság alaptőkéjéből összesen 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken.

A K&H Equities Rt. ügyfélkörébe tartozó személyek a befektetési szolgáltató megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfelei közé tartoznak. Megbízásaik teljesítését, portfolióik kezelését, illetve a részükre végrehajtott ügyletek elszámolásait egy kétfős elkülönült szervezeti egység végzi. E személyi kör a K&H Equities Rt. ügyfélkörén belül elfoglalt pozíciója technikai szempontból lehetővé teszi e személyek magatartásának összehangolhatóságát - áll a PSZÁF határozatában.

A PSZÁF határozatahttp://www.pszaf.hu/noflash/frameset.asp?newurl=/hatarozatok/hatarozatok.htm

A PSZÁF nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft-t 6 millió forintra, a PEVDI Kft-t 5 millió forintra büntette - közölte honlapján a felügyelet.

A határozat szerint a két cég tagsági jogait nem gyakorolhatja a Pannonplasttal szemben, és két napon belül be kell jelenteniük valós tulajdonrészüket - áll a felügyelet határozatában.

Korábban makulátlannak tűntek a tulajdonosok

Szavazati korlát

A Pannonplast alapszabálya szerint egy cég, vagy cégcsoport maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat. A ceglédi bejegyzésű Pevdi Divat Kft. 11,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pannonplastban. A Britton Capital and Consulting Kft. 7,22 százalékos közvetlen, továbbá a Kartonpack Rt-n keresztül 5,26 százalékos közvetett befolyással bír. A Karsai Holding Rt. tulajdoni hányada kicsivel haladja meg a 12,5 százalékot.

Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a társaság kedden értesült a PEVDI és a Britton Kft. elleni, a Pannonplast-tulajdonszerzésről szóló PSZÁF-vizsgálatról.

Ezt megelőzően a PSZÁF arra kérte a Cégbíróságot, hogy vizsgálja meg: a Pannonplast alapszabálya egyezik-e a társasági törvényben foglaltakkal. A Pannonplast ugyanis az előírt 15 nap helyett 25 napon belül jelentette be tulajdonosként a PEVDI Kft.-t, a Britton Kft. tulajdonszerzését ugyanakkor időben jelezték.

Fehér Erzsébet elmondása szerint a PEVDI nem szolgáltatott be időben minden, a bejegyzéshez szükséges adatot, és ez gyanút keltett. Ezért a Pannonplast maga kérte a Pevdi ellenőrzését a felügyelettől. A társaság 2003. április 30-i közgyűlése előtt ugyanakkor azt az információt kapták a felügyelettől, hogy a két új tulajdonos mindegyike "makulátlan"- mondta az elnök-vezérigazgató.

A Pannonplast 2003. április 30-i közgyűlésén a Britton nyomására leváltották a társaság igazgatóságát és az új igazgatóság tagjává megválasztották Dr. Fehér Erzsébetet, Mészáros Jánost, Kerék Csabát, Dr. Illéssy Jánost és Dr. Pázmándy Gyulát 3 évre. Mészáros János és Kerék Csaba a Britton Kft. ügyvezetői, és Mészáros János a Kartonpack Rt. elnök-vezérigazgatói tisztségét is betölti.

Képek a biciklirőlhttp://web.b-m.hu/belugy/hir2002.nsf/262067e6e5c6411dc1256b380073fc29/24083342e36337f0c1256d4800408240?OpenDocumentA BRFK a lakosság segítségét kéri, az elkövetők által használt bicikli felvételeivel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden bejelentette, hogy rendőri védelmet kapott Szász Károly családja. Megfelelő módon gondoskodott a rendőrség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének kórházi biztonságáról, és a családtagjai védelméről" - közölte az a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese.

Szász Károly kedden elhagyta a fővárosi Szent János Kórház ortopédia osztályát, mert további gyógyulása nem teszi szükségessé a kórházi kezelést - közölte a kórház. A kórház vezetősége további információt nem adott a távozás körülményeiről.

A PSZÁF elnökének fején többszörös nyílt seb keletkezett, a jobb kéz kisujjának alapperce, csuklója eltörött a hétfői bántalmazás következtében.