Minimális béremelést tervez a kormány

A jövő évre készülő költségvetésben a Pénzügyminisztérium 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 4 százalékos inflációval számol - tudta meg a Magyar Hírlap. A deficit jövőre 3,5 százalékra csökkenne a szaktárca tervei szerint. Jövőre a közszférában foglalkoztatottak csak minimális béremelésre számíthatnak.

Minimimális béremelésre számíthatnak a jövő évben a közszférában foglalkoztatottak. Nem tartható, hogy három egymást követő évben is tíz százalékkal emelkedjenek a reáljövedelmek - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a készülő 2004-es költségvetéssel kapcsolatban. A kabinet az őszi érdekegyeztető tárgyalásokon hasonlóan mérsékelt bérkiáramlásról szeretne megalkudni a versenyszférában is.

A jövő évi büdzsé kiadási főösszege nominálisan hét százalékkal emelkedhet az ideihez képest, ami a kormány négyszázalékos inflációs célját nézve háromszázalékos reálnövekedést jelenthet. Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes tétel automatikusan ennyivel emelkedik - mondta az államtitkár.

A kormány inflációs célja gyakorlatilag megegyezik a jegybank 2004-re adott 4,1 százalékos inflációs előrejelzésével, és csak kicsivel haladja meg a piaci elemzők átlagosan 4,3 százalékos prognózisát.

A gazdasági növekedés becslésével ennél óvatosabban számolnak: háromszázalékos jövő évi GDP-növekedéssel kalkulálnak, amely alacsonyabb a Magyar Nemzeti Bank 3,5 és a piaci elemzők 3,7 százalékos előrejelzésénél.

Idén az államháztartás várható hiányát 832 milliárd forintra, a GDP 4,5 százalékára tervezték, ami feltehetően nagyobb lesz a tervezettnél. A deficit jövőre 3,5 százalékra csökkenne a Pénzügyminisztérium tervei szerint.

A nagyobbik kormányzó párt vezetői két fontos célt jelöltek meg az utóbbi hetekben a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban: minél több aktív korú polgárnak legyen munkája, a bérek növekedése pedig legyen összhangban a gazdaság fejlődésével, a GDP növekedésével. Várhatóan erre a épül majd a miniszterelnöki bejelentésre váró gazdasági csomag is - írja szerdai számában a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK