Több száz pékség mehet tönkre a csatlakozás után

Vágólapra másolva!
Magyarország európai uniós csatlakozását követően a becslések szerint 300-400 pékség mehet tönkre, illetve szűnhet meg a jelenleg működő 1600-ból - mondta Busa Imre, a Back Europ Hungária Kft. ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Somogyi Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kifejtette: Nem lesz könnyű helyzetben a magyar sütőipar az európai uniós csatlakozást követően, mivel kapacitásfelesleggel küzd. "A problémákat növeli, hogy a pékségeknek csupán egyharmada felel meg az európai uniós szabványoknak, egyharmaduk kisebb beruházásokkal teljesíthetik az elvárásokat, míg további egyharmaduknak nagyon komoly befektetésre lenne szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon" - mondta Somogyi Zoltán.

A magyarországi pékségek 98 százaléka magyar tulajdonban van, s ezért meglehetősen alacsony az érdekérvényesítő képességük. Mindezt jól mutatja, hogy a pékségek bruttó 2,7 százalékos nyereséggel dolgoznak. Felmérések szerint Magyarországon a pékségek 77 százaléka 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, ám a piacra kerülő termékeknek csak egyötödét adják ezek az üzemek. Az 50 fő fölötti pékségek 4 százalékot tesznek ki, miközben a termékek 40 százalékát ezek állítják elő. Ezzel összefüggésben Busa Imre elmondta, hogy Nyugat-Európában csak nagyon kicsi családi pékségek működnek, illetve nagyüzemek gyártják a termékeket, így várhatóan Magyarországon is ehhez hasonló struktúra alakul majd ki.