Rosszul élnek a hazai menedzserek

Vágólapra másolva!
A világ felső vezetőinek életszínvonala közt hatalmas a különbség. A Mercer most publikált jelentése szerint - amelyről a Világgazdaság számolt be - a régióban nemcsak a megélhetési költségek, de az állami elvonás is Magyarországon a legmagasabb - írja a Menedzsmentfórum.
Vágólapra másolva!

A Mercer elemzése nem pusztán a vállalati felső vezetők keresetét veti össze, hanem a helyi adórendszert és megélhetési költségeket is figyelembe veszi. Bár a fejlett országokban a fizetések jóval magasabbak, a világ 50 országának rangsorában az eltérést kompenzálják a személyi jövedelemadózásban és a társadalombiztosítási költségekben fellelhető eltérések.

Így a lista harmadik helyén például az alacsony adókulcsokat alkalmazó Hongkong, és a dollárban a legmagasabb bruttó béreket fizető Svájcot követően Ecuador áll. A listán a következő helyeket Németország, az Egyesült Államok, Chile, Uruguay és Venezuela foglalja el.

Menedzserportrék/uzletinegyed/allas-karrier/mportrek/index.html

Ami a közép-európai régiót illeti Lengyelország a 41. helyen áll, aztán Magyarország következik. Románia a 44., Csehország a 47. helyen áll. A Magyarországon dolgozó menedzserek vásárlóereje közel duplája a bulgáriai vezetőkének, de kevesebb, mint a fele a Németországban tevékenykedő kollégáknak. Érdekes, hogy egy kínai vezető 10, egy törökországi 42, míg egy írországi vezető 87 százalékkal él jobban, mint a magyarországi menedzser.

A Világgazdaság által közölt tanulmány a járulékok szempontjából is figyelemre méltó. Az adatok szerint Hongkongban a bérek 13, Japánban pedig a 24 százalékát vonja el az állam. Ezzel szemben Olaszországban, Vietnámban és Magyarországon ez az arány 44-45 százalék. A befektetésekért folyó verseny kapcsán Magyarország fő riválisának számító Cseh- illetve Lengyelországban ez az arány 35, illetve 37,5 százalék - írta a Menedzsmentfórum.