Szigorítják a roncsautók feldolgozását

A forgalomból kikerülő roncsautók ártalmatlanításáról szóló tavalyi uniós rendelet nyomán Magyarországon is még az idén - november közepéig - új roncsautó-rendelet születhet. A jövőben a gyártóknak kell majd gondoskodniuk a használhatatlan autók feldolgozásáról, de gondot jelent majd a keleti márkák megsemmisítése - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

A magyar szabályozás szerint a gyártókkal és forgalmazókkal kapcsolatban álló bontók kötelesek lesznek visszafogadni a forgalomból kivont autókat. A roncsautók megsemmisítésének magas költségeit még egyelőre bizonytalan forrásból finanszírozzák, de elképzelhető, hogy minden autós az új kocsi vásárlásánál letéti díjat fizet majd, amit akkor kap vissza, ha járművét szakszerűen vonták ki a forgalomból.

Az uniós rendelet az ártalmatlanítandó roncsok mennyiségét is meghatározza. Az előírás szerint 2006. január 1-jéig 85 százalékos visszagyűjtési arányt kell elérni, és a roncsautók anyagának 80 százalékát újra kell hasznosítani.

Az EU-szabályok betartása Magyarországon a nagyszámú egykori szocialista táborból származó autó miatt igencsak nehéznek tűnik. Becslések szerint több százezer Trabant, Wartburg, Moszkvics, Polski Fiat és Zaporozsec tartozik ebbe a körbe. Nehezíti a helyzetet, hogy ezen márkák gyártói legtöbbször jogutód nélkül szűntek meg, így a megsemmisítés tetemes költségeit az államnak kell állnia.

A Trabantok megsemmisítése különösen problémás, ugyanis a hazai hulladékkezelő cégek egyike sincs felkészülve a műanyag kocsik feldolgozására. A Trabant-roncsok tömeges megjelenése pedig az elkövetkező néhány hónapban várható, ugyanis két év múlva már csak katalizátorral futhatnak ezek az autók, de a berendezés megvásárlása sok esetben többe kerül, mint maga az autó, így várhatóan kevés Trabantos veszi meg a drága katalizátort.

A hazai hulladékkezelő cégek próbálnak időben felkészülni a roncsautók tömeges megjelenésére, ezért idén májusban hat cég létrehozta a roncsautók hasznosítását koordináló közhasznú társaságot, a CAR-REC kht.-t - írja a Magyar Hírlap.