Nagyobb a vártnál az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
Az államháztartás tavalyi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 1054,3 milliárd forint, a GDP 5,6 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán. A pénzügyi tárca 5,2 százalékos hiányt várt. A forint gyengülni kezdett a hírre.
Vágólapra másolva!

Az elemzők már korábban kifejtették, hogy a minisztérium túlságosan optimistán ítélte meg a helyzetet. A szakértők GDP 5,5 százaléka körüli szinten várták az államháztartás tavalyi hiányát.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya december végéig 1054,3 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 126,7 százalékát teszi ki, áll a PM [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Az államháztartás bevételei december végéig az előirányzat 102 százalékára teljesültek. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 104,4 százalékot költöttek el.

Decemberben az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 26,6 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 113 milliárd forintos többlettel zárt, a közlemény szerint. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 9,8 milliárd forintos deficitet mutat. Összességében az államháztartás decemberi egyenlege 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, közölte a szaktárca.

Délutánra kissé visszaesett a forint/uzletinegyed/befektetes/20040106delutanra.html

A bankközi devizapiacon a forint enyhén gyengült szerdán reggel, a befektetők az államháztartási adatra vártak. A forgalom a kereskedők szerint elenyésző volt. A tíz órakor történt bejelentés után a forint további gyengülésbe kezdett, egy euróval 10 után hét perccel 260,90/261,40 forint között kereskedtek. A dollár 205,89/206,36 forint között cserélt gazdát, ami csaknem 3 forintos dollárerősödést jelent a kedd délutáni szinthez képest. A forint 7,51 százalékon állt a sáv erős oldalán, 25 bázisponttal gyengébben, mint kedden délután, és 100 bázisponttal gyengébben, mint kedden reggel.