Nagyobb a vártnál az államháztartás hiánya

A deficit mértéke teljes összhangban van a piaci előrejelzésekkel, ám a decemberi, 70 milliárd forint körüli többlet elmarad a kormány és az elemzők várakozásaitól is, mondta a Postabank Rt. elemzője, Nyeste Orsolya, a távirati irodának. A PM korábban 150 milliárd forint körüli többlettel számolt decemberre.

A kormány idei, a GDP 3,8 százalékát kitevő hiányra vonatkozó előrejelzését az elemző már a kezdetek óta túlzottan optimistának tartotta. Nyeste Orsolya szerint reálisan arra van esély, hogy a deficit a GDP 4-4,2 százalékára csökkenjen 2004-ben.

A számok azt mutatják, hogy a kormány nem tudta a terveinek megfelelően karbantartani a folyamatokat, mondta az OTP Bank Rt. elemzője, Imrek Viktor. A tavalyi adatok alapján erőteljesen megkérdőjeleződik a kormányzati prognózis hitelessége az idei évre az elemző szerint. A PM által tervezett 3,8 százalékkal szemben GDP-arányosan 4,5 százalékos államháztartási deficitet várható 2004-ben, mondta Imrek Viktor. Az elemző szerint egy kisebb hiány mindenképpen pozitív meglepetést okozott volna és kedvezően hathatott volna a forint árfolyamára is, de mivel a magas hiánnyal a piac számolt, drasztikus változás nem várható a forint árfolyamában sem.

Előző
  • 1
  • 2
Következő