Fokozott munkajogi ellenőrzések várhatók

Az adóhivatal június 30. után fokozottan ellenőrzi majd a vállalkozói szerződések minősítését munkajogi és társadalombiztosítási szempontból. A személyi jövedelemadóval kapcsolatban a lakáshitellel és a Sulinet-programmal kapcsolatos adókedvezményekre figyel oda kiemelten az APEH.

A vállalkozói szerződések kiemelt ellenőrzése azt jelenti, hogy nemcsak adóellenőrzések alkalmával, hanem célzottan is ellenőriznek majd olyan munkahelyeket, ahol nagy valószínűséggel alkalmaztak vagy alkalmazzák a munkavállalóknál a vállalkozói szerződéseket - közölte Király László György, az APEH elnöke.

A kiemelt vizsgálati célok között szerepel még a 2004-es ellenőrzési irányelvekben a termékexporttal kapcsolatos 0 kulcsos áfa alkalmazása. Erre azért fordít különleges figyelmet a hivatal, mert az uniós csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, így kiesik a vámhatóság az ellenőrzés folyamatának egy részéből. Az 1 millió forint feletti áfa-visszaigényléseknél szinte biztos, hogy automatikusan ellenőriznek - mondta az elnök.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatban az állam által adott kedvezményekre, vagyis a lakáshitellel és a Sulinet programmal kapcsolatos adókedvezményekre figyel oda kiemelten az adóhivatal. Király László György felhívta arra a figyelmet, hogy a Sulinet programban vásárolt termékek után összesen 60 ezer forintig lehet adókedvezményt igénybe venni.

A multinacionális cégeknél a transzferárak alkalmazásának jogszerűségét ellenőrzi idén az adóhivatal. Vizsgálatra lehet számítani a nagy összegű számlák befogadásánál is, különösen, ha azt az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózó állította ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK