Patikánként eltérő gyógyszerárak lehetnek

Ugyanazt a gyógyszert eltérő áron lehetne megvásárolni a patikákban, a Pénzügyminisztérium javaslata alapján - írta a Magyar Nemzet. Törölnék ugyanis a vonatkozó jogszabály azon kitételét, hogy a patikák csak a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek adhatnak árkedvezményt a fogyasztói árból a saját hasznuk terhére.

A lap érdeklődésére az Egészségügyi Minisztérium szóvivője is megerősítette a javaslat létezését, amit a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán is alátámasztottak. A gyógyszertárak létesítéséről és működéséről szóló törvény tervezett módosítása azt eredményezné, hogy megszűnne a gyógyszerek egységes lakossági térítési díja. Törölnék ugyanis a vonatkozó jogszabály azon kitételét, hogy a patikák csak a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek adhatnak árkedvezményt a fogyasztói árból a saját hasznuk terhére - a lakosságnak nem.

Ugyanaz a gyógyszer olcsóbb lehetne máshol

Ezzel a változással a betegek jól járnak abból a szempontból, hogy a gyógyszertárak az árakat csak lefelé módosíthatják - ugyanakkor ezzel megszűnne az egységes árképzés, így egy-egy patikában más lehetne ugyanazon termék ára.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamar elnökét megdöbbentette a tervezett intézkedés - Kökény Mihály egészségügyi miniszter ugyanis korábban úgy tájékoztatta őt, hogy a patikákkal kapcsolatban nincs liberalizációs szándéka a kormánynak - írta a Magyar Nemzet. Európában sem jellemző a tervezett rendszer, mindenhol egységes áron kaphatók a gyógyszerek, ami a betegek érdekeit szolgálja.

A patikusok azért tiltakoznak, mert a gyógyszerek árát áprilistól csökkentő kormánydöntés számukra 4 milliárd forintos veszteséget okoz, melyből a kormány csak 2,5 milliárdot hajlandó megtéríteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK