Egyetemi karok szűnhetnek meg finanszírozási okok miatt

Egyetemi karok megszüntetéséről lehet szó, ha nem sikerül tartani az államilag finanszírozott hallgatók 58-62 ezres keretszámát - közölte az oktatási tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Óriási felelősség a következő napokban, hogy a Pénzügyminisztériummal szemben az 58-62 ezres keretszámot tartani tudjuk, mert ha nem, akkor a karok megszüntetéséről nemcsak elméleti távlatokban kell beszélni, hanem azonnal problémák jelentkeznek - mondta Mang Béla, A felsőoktatás jelene és jövője című konferencia nyitóelőadásán, Szegeden.

Nem szabad elszalasztani azt a lehetőséget, hogy a felsőoktatás területén törvényt módosítsanak vagy új törvényt hozzanak, mert erre nagyon sokára lesz legközelebb lehetőség, mondta a helyettes államtitkár. A felsőoktatási törvény előkészítése az év második felében reális, Mang Béla szerint.

Az európai csatlakozás legfontosabb elemére, a kétciklusú képzésre vonatkozó kérdések kormányrendeletben lesznek szabályozva. Ezzel lehetőséget kapnak az intézmények arra, hogy elinduljanak a bolognai rendszerű képzés első ciklusával, mondta a helyettes államtitkár.

A júniusra elkészülő kormányrendelet tartalmazná az alapszak-rendszert és azokat a képesítési kereteket, melyeket a bolognai folyamat megkíván ezektől az alapszakoktól, tette hozzá.