Egyelőre nem csökkent a cigaretta forgalma

Az év eddigi részében a vám- és pénzügyőrség 50 milliárd forinttal többet szedett be, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a legfrissebb kimutatásokból. Mindez jó előjel arra, hogy a testület teljesíteni tudja ez évi bevételi tervét, az 1300 milliárd forintot. A jövedéki termékek közül a cigaretta esetében egyértelműen kimutatható, hogy az adóemelés hatására egyelőre nem csökkent a forgalom - írja a Világgazdaság.

A bevételi számlákon szereplő adatokat részletezve megállapítható: a vámbevételeken kissé érződik, hogy a gazdaság az év elején nehezebben indult meg, ugyanakkor a csatlakozás miatti áruvisszatartás egyelőre nem érzékelhető. Várható volt ugyanis, hogy sokan elhalasztják szállításaikat, arra számítva, a csatlakozás után már nem kell megfizetniük a vámeljárási költségeket, ha az áru az uniós belső piacról érkezik.

A jövedéki termékek közül a cigaretta esetében egyértelműen kimutatható, hogy az adóemelés hatására egyelőre nem csökkent a forgalom. Hárommilliárd forinttal nőtt a dohánytermékek utáni adóbevétel a tavalyi hasonló időszak adatához képest. A vámhatóság szakértői szerint ebben nemcsak a forgalom növekedése játszott szerepet, hanem az a fokozott ellenőrzés is, amit a csempészet visszaszorítására rendeltek el.

Kiugrott a regisztrációs adó

A gépkocsik után befizetett januári fogyasztási adó és az azt februárban felváltó regisztrációs adó kiemelkedő adatot produkált: együttesen 10,8 milliárdot hozott, csaknem kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A tapasztalatok szerint ennek legfőbb oka az volt, hogy a márkakereskedők az év elején alaposan feltöltötték raktárkészleteiket, hogy ne érje őket váratlanul egy esetleges vásárlói roham. Így viszont megugrottak befizetéseik is, mivel ennek az adónak a teljesítése előlegfizetésre épül (a befizetést utólag kell elszámolni). Szakértők szerint az év további részében már visszaáll a normális forgalom, s ezzel kiegyenlítettebbé válik a tényleges havi pénzforgalom. Egyébként ebből az adónemből az év végéig várhatóan 64,8 milliárd forint érkezik a vám- és pénzügyőrség bevételi számlájára - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK