Tizedével nőtt a külföldi turisták száma

Az idei év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 5 százalékkal több vendéget és 8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák átlagosan 31 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevétele 17 százalékkal emelkedett egy év alatt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban és februárban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 225 ezer külföldi vendég 671 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 14 százalékkal nőtt a tavalyi év első két hónapjához képest. A külföldi vendégek forgalma - a vendégéjszakák számát tekintve - a turistaszállók és az üdülőházak kivételével minden szállástípusban megélénkült, összességében 15 százalékkal bővült.

Népszerűbbek a magasabb kategóriájú hotelek

A külföldiek körében népszerűbbek a magasabb kategóriájú szállodák, hiszen a növekedés a három-, négy- és ötcsillagos szállodákat jellemezte, a két- és egycsillagos egységekben visszaesés figyelhető meg. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma jelentősen (25-30 százalékkal) nőtt a Közép- és Észak-Magyarország régiókban, kismértékben emelkedett a Nyugat-Dunántúlon, a többi tervezési-statisztikai régióban pedig csökkent. Az Európai Unió országaiból 12 százalékkal érkezett több vendég, akik 16 százalékkal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A legnagyobb arányt képviselő német, osztrák és olasz vendégek számának emelkedése 15, 2, illetve 34 százalékos volt 2003. első két hónapjához viszonyítva.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 309 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 728 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 2, az éjszakák száma 3 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A vendégek forgalmának a növekedése - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban 8 százalékos volt, a panziókban az előző évihez hasonlóan alakult, a turista- és ifjúsági szállókban, illetve az üdülőházakban 17-24 százalékos visszaesés figyelhető meg. A régiók közül Közép-Magyarországon a tavalyihoz hasonló forgalmat mértek, Nyugat- és Dél-Dunántúlon 10-12 százalékkal, Dél- és Észak-Alföldön 2-4 százalékkal több vendégéjszakát jelentettek a szálláshelyek.

A szállodák átlagosan 31 százalékos szobakihasználtsággal működtek az idei első két hónapban, ami 3 százalékponttal magasabb a 2003 azonos időszakában mért értéknél. Ezen belül a négy- és ötcsillagos hotelek 41-42 százalékos, a gyógyszállodák 49 százalékos szobafoglaltságot mértek. Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összességében 17,9 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az összes bevétel 47 százaléka szállásdíjakból, 31 százaléka a szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek tevékenységéből, 22 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. Mindhárom bevételcsoport jelentős mértékben - a szállásdíjbevétel 17, a vendéglátás és az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 14 százalékkal - növekedett.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK