Idén nettó EU-befizető lehet Magyarország

Vágólapra másolva!
Egy a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közreműködésével készített jelentés szerint könnyen elképzelhető, hogy Magyarország ráfizetéssel kezdi uniós tagságát - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A dokumentum két forgatókönyvet vázolt: az első 36,6 milliárd forintos nyereséget mutat a 2004-es évre, a második szerint ugyanakkor a csatlakozás évében nettó befizető lehet Magyarország, 46,2 milliárd forint erejéig.

A most elkészített jelentés kevésbé kedvező számokat tartalmaz, mint amit a kormány az elmúlt évben becsült. Még az optimistább verzió szerint is kevesebb, mint a fele összeghez jutna az ország 2004-ben, a csatlakozási tárgyalásokon tervezetthez képest. Az uniós kasszába befizetendő összes tétel mintegy 157-158 milliárd forintra tehető.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a csatlakozási támogatások esetében a kifizetett összeg minden esetben elmaradt a tervezettől, az elmúlt évben például a tervezett 95 milliárd forint helyett 30 milliárd volt a felhasználás.

Magyarország idén biztosan megkapja az egyetlen rögzített forrást, a szabadon felhasználható EU-s visszatérítést, amely 44,7 milliárd forintnak megfelelő euró lesz. Biztosnak tekinthető a közvetlen termelő támogatások kifizetése, amely ráadásul jelentős összeg, mintegy 77,8 milliárd forint, azonban a közösségi szabályok szerint ezt csak 2005-ben utalják - írja a Világgazdaság.