A vártnál nagyobb a folyó fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban 1,07 milliárd eurót tett ki, az első négyhavi deficit 2,826 milliárd euró volt - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Elemzők 900 millió euró körüli hiányt vártak áprilisban.

Az év negyedik hónapjában az áruk egyenlege 677 millió euró hiányt mutatott, az első négy hónapban a deficit 1,183 milliárd euró volt. Tavaly áprilisban a hiány 420 millió euró volt, 2003 első négy hónapjában pedig 1,02 milliárd eurót tett ki.

Idén áprilisban az áruforgalomban megjelenő kiadási többlet 3,542 milliárd euró export és 4,219 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. Ez 427 millió, illetve 683 millió euróval több, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalom bevételi többlete 98 millió euró volt, egy évvel korábban 92 millió eurót tett ki.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 455 millió euró nettó jövedelemkiadáson belül a megszavazott osztalék és az újra befektetett jövedelmek becsült értékét is tartalmazó profitjellegű nettó kiadás 21 millió euróval, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatfizetés 26 millió euróval nagyobb az előző évi értéknél. A viszonzatlan folyó átutalások áprilisi 81 millió eurós bevételi többlete 10 millió euróval haladja meg a tavaly áprilisban regisztrált értéket.

Áprilisban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 180 millió euró beáramlást mutatott. Tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 16 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 171 millió eurós Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfolió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 26 millió euró forrásbeáramlást mutatott - derül ki az MNB közleményéből.

PM: előrehozott import miatt nőtt a hiány

Nem kívánja módosítani idei, 6,7 milliárd eurós folyó fizetési mérleg hiány-prognózisát a Pénzügyminisztérium - mondta Kovács Álmos, a tárca helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Mind az áprilisi, mind az első négy hónap fizetési mérleg adata azt mutatja, hogy az importtal együtt az export is gyorsul - mondta Kovács Álmos, aki hozzátette, hogy az áprilisi 1,07 milliárd eurós folyó deficit mögött feltételezésük szerint az állhat, hogy az EU-csatlakozás miatt a cégek előrehozták vásárlásaikat. Ez márciusban és áprilisban is 150-150 millió eurós többletimportot jelenthetett.

Kovács Álmos kedvezőnek nevezte, hogy a nem adóssággeneráló finanszírozás javult az első négy hónapban a tavalyihoz képest csaknem 600 millió euróval, ami mögött nemcsak a növekvő működőtőke-import, hanem a kisebb működőtőke-kiáramlás is áll.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK