Tizedével bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés áprilisban a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel korrigált adatok alapján 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Márciushoz képest a növekedés 1,1 százalékos - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az év első négy hónapjában a termelés 16,4 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva.

KSHhttp://www.ksh.hu

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése az előző évi jelentős visszaesést követően áprilisban 10,9, évkezdettől 26 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése 7,4, a befejező építésé 11 százalékkal nőtt. Áprilisban mind az épületek, mind az egyéb építmények termelése magasabb volt az egy évvel korábbinál (12,1, illetve 7,7 százalékkal).

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése az év első négy hónapjában valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben a közép-magyarországi és az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt (28,5, illetve 22,7 százalékkal).

Az építőipari vállalkozások áprilisban több mint kétszer nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések mennyisége 34,3 százalékkal, az egyéb építményeké - az egy évvel korábbi nagyarányú visszaesés után - csaknem háromszorosára emelkedett.

2003 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havival azonos szinten voltak.