Lakásért életjáradék programot indítanának

Néhány év alatt akár önfenntartóvá válhat a lakásért életjáradék program, melynek elindítása egy-két milliárd forintos központi forrást igényelne. Az egyik elképzelés szerint az önkormányzat kötne életjáradéki szerződést a tulajdonossal és a fizetendő összegbe az állam is beszállna. A másik változat szerint egy állami szervet hoznának létre a program kezelésére - írja a Világgazdaság.

A lakásért életjáradék program az egyik alappillére a Belügyminisztériumban legutóbb elkészített, a következő két év prioritásait megfogalmazó lakáskoncepciónak. Az előterjesztők szerint a program indítása 1-2 milliárd forintos központi pénzt igényelne, a terhek nagyobbik részét a helyi önkormányzatoknak kellene vállalniuk.

Magyarországon sok idős ember él, akit a családja nem támogat, s akiknek egyre nagyobb gondot okoz a lakás fenntartása, a napi megélhetés biztosítása. Számukra kínálna segítséget, ha lakásuk tulajdonjogáért cserébe az önkormányzat vagy egy központi állami szervezet életük végéig életjáradékot fizetne. Ennek összege függne a lakás nagyságától, minőségétől, elhelyezkedésétől, és attól is, hány éves a tulajdonos.

Az egyik elképzelés szerint az életjáradéki szerződést az önkormányzat köti meg a tulajdonossal. A fizetendő összegbe az állam beszáll, ha az önkormányzat vállalja, hogy a majdan megüresedő lakást legalább két évig bérlakásként hasznosítja. Ezzel növekedne a bérlakásállomány, s mindez kevesebb állami pénzt feltételez, mint a jelenlegi támogatási rendszer.

A másik változat az, hogy az állam létrehoz egy speciális szervezetet, amely kezelné a programot. Ez az inkább szociális jellegű megoldás a nehezebb anyagi helyzetben lévő időseket támogatná havi rendszeres jövedelemmel. Az üressé váló lakásokat a szervezet értékesítené.

A II. kerület már tett lépéseket a program elindítására. Az ősztől elérhető konstrukcióra 30 millió forintot különítettek el az idén - mondta Horváth Csaba polgármester, aki szerint hosszú távon 200-300 lakást tudnának bevonni. Szerinte 5-8 év alatt önfenntartóvá válhat a rendszer - írja pénteki számában a Világgazdaság.