Az export miatt nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés 2004 májusában 7,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés az év első öt hónapjában 9,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Májusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index 0,7 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest - közölte honlapján a KSH.

Az ipari termelés növekménye továbbra is az export teljesítményéből származik. Az ipari export az első öt hónapban 19,7 százalékkal, májusban 17,2 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb ágazat, a villamos gép- és műszergyártás, valamint a járműgyártás exportja 29,2 illetve 15,4 százalékkal bővült. Ezzel szemben az ipar belföldi eladásai a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 1,2 százalékkal csökkentek.

2004 májusában a feldolgozóipari termelés 8,1 százalékkal, a bányászaté 4,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és az idén először regisztráltak növekedést a villamos energia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítményében.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 23,9 százalékkal továbbra is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése nőtt, de jelentősen - 22,5 százalékkal - emelkedett a villamosgép és -műszer gyártása, valamint a járműgyártás, ez utóbbi 13,4 százalékkal. A gép- és berendezésgyártás 10,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mérsékeltebb volt a növekedés a fémalapanyag, fémfeldolgozási, a gumi és, műanyag termékek valamint a vegyi anyagok, termékek esetében. Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 8,6 százalékkal csökkent, a bőrtermék- és lábbeligyártás pedig 24,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2004 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései jelentősen, 18,1 százalékkal nőttek. 2003 azonos időszakához képest az exportrendelések 20,1 százalékkal, az új belföldi megrendelések 9,8 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 20,9 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában még a 2,6 százalékos létszámcsökkenés mellett is 13 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az ipari termelés 2004 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon és a közép-dunántúli régióban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK