Nem nyúlt a kamathoz a Monetáris Tanács

Változatlanul hagyta az irányadó alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. Az irányadó alapkamat így továbbra is 11,50 százalékos, közölte a jegybank honlapján. A Monetáris Tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is óvatos monetáris politikára van szükség a 2005 végi 4 százalékos inflációs cél elérése érdekében.

Az utóbbi időben beérkezett makrogazdasági információk nem módosították alapvetően a Monetáris Tanácsnak az inflációs pályáról és a gazdasági egyensúlyról korábban közreadott megítélését, áll a közleményben.

A Monetáris Tanács kedvezően értékeli, hogy júniusban mind a maginfláció, mind pedig a teljes fogyasztóiár-index kismértékben ugyan, de csökkent. A második negyedév egészét tekintve a maginfláció lényegében megegyezett a jegybank várakozásaival, míg a teljes fogyasztóiár-index a feldolgozatlan élelmiszerek dinamikus áremelkedése miatt némileg meghaladta a korábban vártat, közölte a Monetáris Tanács.

Elképzelhető, hogy kisebb lesz a vártnál a bérnövekedés üteme

A jegybank értékelése szerint fennáll a kockázata annak, hogy a bérnövekedés ütemének mérséklődése elmarad a korábban feltételezettől. Bár a versenyszektor béreinek növekedési üteme májusban csökkent a korábbi hónapok magas szintjéhez képest, a bérinfláció alakulásának értékelését bizonytalanná teszi a kifizetések éves lefutásának megváltozása, áll a közleményben.

Kedvezően változik a gazdasági növekedés szerkezete

Az elmúlt időszakban publikált adatok megerősítették, hogy kedvező irányba változik a gazdasági növekedés szerkezete: a belföldi fogyasztás helyett egyre inkább az export és a beruházások bővülése áll a gazdasági növekedés hátterében. A fokozatosan élénkülő nemzetközi konjunktúrával párhuzamosan dinamizálódott az ipari termelés, amelyben az export-értékesítés gyors növekedése kiemelkedő szerepet játszik. Emellett a háztartási szektor nettó pénzügyi megtakarításai is emelkedtek.

A májusi külkereskedelmi adatok visszaigazolták, hogy az import március-áprilisi növekedésében részben átmeneti tényezők játszottak szerepet. Mivel az erős importkereslet a magas beruházási aktivitással is összefüggésbe hozható, ezért egyelőre még nehéz megítélni, hogy a külső egyensúlyhiány az idei évre várt mérséklődése milyen ütemben, illetve milyen mértékben fog bekövetkezni, közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KAPCSOLÓDÓ CIKK