200 ezren nem törlesztik hiteleiket

2004.08.03. 7:55

Magyarországon jelenleg mintegy 200 ezer olyan magánszemély van, aki nem fizeti hiteltartozásait. Az adósok száma egy év alatt 50 százalékkal nőtt és van olyan személy, aki egyszerre nyolc hitel törlesztését mulasztja el - írja összeállításában a Népszabadság.

Idén júniusban a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszerben (BAR) 180 ezer banki ügyfelet és 280 hiteltörlesztési mulasztást tartottak nyilván. Az adatbázisba azon nem fizető adósok személyi adatai kerülnek, akik legalább 90 napja nem fizetik tartozásaikat, és hátralékuk értéke meghaladja a mindenkori minimálbért, vagyis jelenleg az 53 ezer forintot.

Az információs rendszerrel a pénzintézetek a banki ügyfelek megbízhatóságát ellenőrzik adófizetés szempontjából. A bankok többsége ugyanakkor a kisebb összegű kölcsönök esetében - például az áruhiteleknél - nem ellenőrzi az ügyfelek fizetőképességét, ezért sokszor előfordul, hogy olyan személy is felvehet áruhitelt, aki már szerepel a nyilvántartásban.

Az adatbázisban szereplő adósok többsége egy hitelszerződés törlesztését mulasztja el, de van olyan ügyfél, aki egyszerre nyolc hitelt nem fizet. A rossz adósok száma egyébként az elmúlt évben 50 százalékkal nőtt, 2003 közepén még 120 ezer nem fizető ügyfelet tartottak nyilván.

Az Európai Unió szinte összes tagállamában működik hasonló nyilvántartási rendszer, de a legtöbbnél minden olyan magánszemélyt rögzítenek, aki hitelt vett fel, függetlenül attól, hogy fizeti-e a törlesztő részletet, vagy sem. Az adatvédelmi biztos ellenállása miatt ehhez hasonló listát nem vezettek be Magyarországon, de a lakosság gyorsuló eladósodása miatt a bankok hangoztatják ennek szükségességét.

Az unión belül gondot okoz, hogy nem tudják kiszűrni, ha a banki ügyfelek az országhatárok átlépésével próbálják kijátszani az adósi feketelistákat, ezért az adós-nyilvántartási rendszerek egységesítésére, átjárhatóságára lenne szükség - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK