Draskovics kétségbe vonja a jegybank számait

2004.09.08. 16:36

A Pénzügyminisztérium (PM) adatai nem támasztják alá a jegybankelnök által elmondottakat, mondta Draskovics Tibor. A szaktárca vezetője szerint az uniós csatlakozás a vártnál nagyobb hatással volt az áfabevételekre. Közben Veres János, a PM államtitkára a kamatcsökkentés költségvetési előnyeire hívta fel a figyelmet.

 

A PM szeptember közepéig áttekinti az idei költségvetés helyzetét, különös tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás a vártnál nagyobb hatással volt az áfabevételekre - mondta a Reutersnek adott szerdai nyilatkozatában Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A szaktárcavezető szerint egyéb olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a kamatcsökkentés vártnál lassabb ütemét és az ősszel esedékes újabb egyszázalékos nyugdíjemelést.

Az összes újonnan felmerült új körülményt és a megtett intézkedéseket számításba veszik a költségvetés helyzetének áttekintésekor - mondta Draskovics Tibor. A miniszter nem óhajtotta megerősíteni, hogy felemelik az idei 4,6 százalékos GDP-arányos deficitcélt.

Mire alapoz a jegybank?

Az első nyolchavi költségvetési adatok ismeretében a szaktárca konzultálni fog a jegybankkal, mondta a pénzügyminiszter. "Szeretnénk tudni, hogy a jegybank mire alapozza számait. A mi számaink nem támasztják alá a jegybankelnök által mondottakat" - mondta Draskovics Tibor, Járai Zsigmond szerda délelőtti nyilatkozatára reagálva. Az MNB elnöke azt mondta, hogy további költségvetési kiigazítások nélkül az idei deficit a jegybank által előrejelzett 5,4 százalékot is meghaladhatja, és jövőre a GDP 6,4 százalékát is elérheti.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a kormány elkötelezett a jelenlegi konvergenciaterv mellett, amely a költségvetési deficit további csökkentését irányozza elő, annak érdekében, hogy Magyarország 2010-ig csatlakozhasson az euróövezethez.

Kamatcsökkentést sürget a szaktárca

Az év során mindvégig volt különbség a jegybank és a PM hiányprognózisa között, mondta Veres János. A pénzügyminisztériumi államtitkár kiemelte, hogy a jegybank utolsó inflációs jelentésében foglalt 5,4 százalékos hiányprognózist követően csökkentette 50 bázisponttal az alapkamatot.

Veres János elmondta: nem kíván a jegybank-elnökkel a nyilvánosság előtt vitatkozni a számokról, azonban elég nehéz egy költségvetést olyan módon keretek között tartani, hogy mind az adósságszolgálati kiadás, mind a lakáshitelekhez nyújtott támogatás 10 milliárdokkal nagyobb a tervezettnél a magas kamatszint miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK