Tartós bizalomhiány fenyegeti az országot

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank olyan jelzéseket kapott, hogy ha az idei államháztartási deficit nagyobb lesz, mint a GDP 5 százaléka, akkor a piacok leértékelik az ország forintadósságát - közölte Járai Zsigmond jegybankelnök. A vártnál jóval nagyobb augusztusi deficit bejelentésére nem, de a jegybankelnök közlésére gyengülni kezdett a forint. Lapunk által megkérdezett szakértők szerint egyre nagyobb a valutaválság veszélye.
Vágólapra másolva!

A jegybank augusztusi inflációs jelentésében jelezte: megítélése szerint az uniós normák szerinti államháztartási hiány idén eléri az 5,4 százalékot, sőt most a központi bank szerint még magasabb is lehet - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pénzügyminisztérium által kedden délután bejelentett, a vártnál jóval nagyobb augusztusi deficitadatot értékelve. Hozzátette: nem tenne jót a piacoknak, az ország megítélésének, ha a 2004-es államháztartási hiány alakulásával kapcsolatban az elmúlt évi kommunikáció ismétlődne meg. Tavaly a pénzügyi tárca először azt közölte, hogy az év végi várható deficit 70 milliárddal magasabb lesz a tervezettnél, a különbség azonban az év utolsó napjaira több mint 100 milliárd forintra nőtt. A tervezettnél jóval magasabb hiány miatt a kormányfő akkor menesztette László Csaba pénzügyminisztert.

Járai Zsigmond bejelentése nyomán 249,10-249,30 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon, vagyis mintegy 70 fillérrel gyengült a forint az euróhoz képest. Kedden délután a deficitadat közlésére érdemben nem reagált a forint árfolyama.