Átlag 100 forinttal vágnak át a vendéglőkben

Vágólapra másolva!
Drasztikusan emelkedett, több mint 170 millió forintra az idén nyáron kiszabott fogyasztóvédelmi és minőségvédelmi bírságok összege. A fogyasztóvédők az ellenőrzött 4419 vendéglátóhely közül 3482-ben bukkantak kisebb-nagyobb szabálytalanságra. A vendéglőkben átlagosan 100 forinttal, a kocsmákban pedig 40 forinttal károsítják meg a vendégeket - írja a Népszabadaság.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron megduplázták razziáik számát a fogyasztóvédők. A vizsgált vendéglátóhelyek 79 százalékánál találtak valamilyen kifogásolnivalót, míg tavaly ez az arány 69 százalék volt.

Az éttermekben, a melegkonyhás egységekben tapasztalt legáltalánosabb szabálysértés a hitelesített mérőeszközök hiánya, amit a vizsgált egységek majdnem negyedénél tapasztaltak. A második legnépszerűbb hiba a mélyhűtött fagylaltok és jégkrémek 72 órán túli kiszolgálása; a lassan fogyó árutól a vállalkozók 18 százalékának nincs szíve megszabadulni.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A gyógyüdülőhelyeken és az I., valamint a II. kategóriás egységekben kötelező két idegen nyelvű ét- és itallap hiánya miatt már csak a vizsgált helyek 8 százalékában kellett intézkedni a korábbi 25 százalék helyett.

A cukrászdák közül majdnem minden harmadikban mulasztották el a fagylaltforgalmi napló vezetését, és minden ötödik helyen a kategóriát jelölő tábla kifüggesztését. A bárok, borozók, kocsmák és italboltok üzemeltetőinek 41 százalékuk nem alkalmazza az unióban kötelező minőségbiztosítási rendszert, a HACCP-ot.

A bejáraton kívüli teljes étel- és italválasztékot bemutató táblát ezen üzletek 34 százaléka előtt hiába keresik a vendégek, akik a kocsmák 29 százalékában nem azt a szeszes italt és gyümölcslevet kapják, ami az itallapon szerepel. Az italok megnevezésének szigorúan az összetételüket kell tükröznie, tehát a pálinka és a konyak nem egyszerű szeszes ital, miként a gyümölcslé nem azonos a szerényebb gyümölcstartalmú nektárral és gyümölcsitallal. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint a vendéglőkben és egyéb melegkonyhás helyeken átlagosan 100 forinttal, a cukrászdákban 50 forinttal, a kocsmákban pedig 40 forinttal károsítják meg a vendégeket.